2. Ruumisvarkaus
Yhdysvaltain hallitus varasti kuolleita vauvoja
Iso-Britanniassa kiersi vuosina 1953–1957 huhuja lasten ruumiiden tai ruumiinosien katoamisesta maan sairaaloista, ja esimerkiksi brittiläinen Jean Prichard kertoi vuonna 1957, että lääkärit kielsivät häntä pukemasta kuolleena syntynyttä tytärtään ennen hautajaisia. Prichard sai selville kiellon johtuvan siitä, että lääkärit olivat amputoineet vauvan molemmat jalat.
Brittiläiset sanomalehdet kertoivat ruumisvarkauksista, mutta viranomaiset pysyivät vaiti.
Totuus kävi ilmi, kun vuonna 1995 julkaistut asiakirjat paljastivat, että Yhdysvaltain atomienergiakomissio oli asian takana. Varkaudet olivat osa Project Sunshine -hanketta, jonka tarkoituksena oli tutkia ydinkokeiden radioaktiivisuuden vaikutuista luihin. Näihin tutkimuksiin lasten luut sopivat hyvin.
Komission kemisti, tohtori Willard Libby sanoi kokouksessa: "On äärimmäisen tärkeää, että saamme ihmisnäytteitä ja varsinkin hyvin nuorelta kohderyhmältä".
Yhdysvaltoihin lähetettiin paikallisten tutkijoiden avulla jopa 1 500 lasten ruumisnäytettä, mutta vain 500:aa niistä käytettiin tosiasiassa tutkimuksiin.
3. Vallan anastus
Ensimmäinen nainen hallitsi Yhdysvaltoja
Senaattori Albert Fall oli suorasukainen, kun hän vuonna 1919 totesi Yhdysvaltain presidentin Edith Wilsonista näin:
”Hallituksemmme käyttää hameita. Rouva Wilson on presidentti", hän totesi.
Hän ei ollut mielipiteensä kanssa yksin. Huhut Edith Wilsonista johtamassa Yhdysvaltoja olivat levinneet sen jälkeen, kun hänen miehensä, presidentti Woodrow Wilson, sai vakavan aivoverenvuodon lokakuussa 1919.
Tämän jälkeen Edith vaati, että kaikki valtionhallinnon asiat kulkisivat hänen kauttaan. Ensimmäinen nainen kuitenkin väitti, että hän vain lajitteli asiakirjat ennen kuin ne saapuivat hänen miehelleen.
"En koskaan tehnyt yhtään päätöstä julkisista asioista", hän kirjoitti vuonna 1939 ilmestyneessä elämäkerrassaan My Memoir.
Historioitsijat totesivat myöhemmin ensimmäisen naisen roolin merkinneen sitä, että hän tosiasiallisesti piti valtaa Wilsonin presidenttikauden loppuun eli vuoteen 1921 saakka.
4. Kaksoisstandardi
Dalai Lama oli CIA:n palkollinen
Monia poliittisia johtajia on vuosien varrella syytetty siitä, että he olisivat olleet CIA:n palkkalistoilla.
Sama syytös on esitetty myös maanpaossa elävien tiibetiläisten johtajasta Dalai-lamasta.
Vuonna 1990 ilmestyneissä muistelmissaan hän pyrki tekemään väitteeseen pesäeroa huomauttamalla, että CIA oli tosiaan mukana liikkeessä, mutta että hänen veljensä olivat tiedustelupalvelun yhteyshenkilöitä.
"Veljeni pitivät sen tietysti minulta salassa, koska he tiesivät, miten suhtautuisin siihen", hän kirjoitti.
Vuonna 1998 julkaistut tiedusteluasiakirjat osoittavat kuitenkin, että 1950-luvun lopusta vuoteen 1974 asti CIA siirsi Dalai-lamalle vuosittain 180 000 dollaria. Hänen maanpaossa Intiassa toimiva hallituksensa sai 1,7 miljoonaa vuodessa.
Rahat käytettiin kiinalaisia vastaan suunnattuihin sissioperaatioihin – huolimatta siitä, että Dalai-lama esiintyi julkisesti väkivallattomuuden puolestapuhujana.
5. Vakoilu
Nixon yritti salakuunnella demokraatteja
Yksi Yhdysvaltain politiikan suurimmista skandaaleista oli aluksi silkkaa salaliittoteoriaa.
Viisi murtovarasta yritti murtautua kesäkuun 17. päivänä 1972 demokraattien kansalliskomitean tiloihin Watergate-rakennuksessa Washingtonissa.
Kaikki merkit viittasivat republikaaniseen puolueeseen, ja pian lehdistö ja viranomaiset pääsivät jäljille.
Säikähtänyt puoluejohto kielsi kuitenkin syyllisyytensä ja syytti ”liberaaleja dmokraatteja" sekä lehdistöä.
Kaikki johtui heidän mukaansa "uskomattomasta New York Timesin ja Washington Postin yhteenliittymästä, joka pitkälti kontrolloi sitä, mitä amerikkalaisille kerrotaan", sanoi muun muassa vahvasti konservatiivinen republikaani Jesse Helms.
Presidentti Richard Nixon torjui yli vuoden ajan kaikki häntä vastaan esitetyt syytökset salaliittoteorioina, ja monet uskoivat häntä. Sitten presidentin toimistosta salaa tehdyt nauhoitukset tulivat julki, ja ne vahvistivat epäilyt siitä, että presidentti oli koko jupakan takana.
Nixon jätti virkansa elokuun 9. päivänä 1974.