Nsuvorov
Ortodoksikirkko

Voiko Venäjälle tulla pula sotilaista?

Venäjän väkiluku on laskenut voimakkaasti viime vuosina – ja se voi koitua ongelmaksi Putinille, joka unelmoi lähes loputtomista nuorten, hyvin koulutettujen sotilaiden rivistöistä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 Vladimir Putin on sotinut kahdella rintamalla. Kun Venäjän sotilaat ja taisteluvaunut ovat yrittäneet vallata naapurimaata, kotirintamallakin käydään kohtalokasta taistelua.

Putin on yrittänyt saada Venäjän kauan laskussa olleen väkiluvun nousuun. Tällä hetkellä venäläiset naiset synnyttävät vain puolet siitä määrästä lapsia, mitä tarvittaisiin, jotta väkiluku säilyisi edes ennallaan.

Syntyvyyden lasku yhdistettynä koronapandemiaan, Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan ja suureen maastamuuttoon vähentää Venäjän väkilukua noin miljoonalla asukkaalla vuodessa. Se tarkoittaa, että nuoria sotilaspalvelukseen kelpaavia miehiä on yhä vähemmän. Nuorten miesten kutsuminen armeijaan verottaa lisäksi maan työvoimaa.

Ortodoksikirkko

Venäjän ortodoksikirkko on käynnistänyt ohjelmia, joilla yritetään suostutella naisia olla tekemättä aborttia.

© Nsuvorov

Putin jäljittelee Stalinia

Etsiessään ratkaisua väestöongelmaan Putin on muun muassa perehtynyt Josif Stalinin toimiin vastaavassa tilanteessa. Neuvostoliitto menetti toisessa maailmansodassa niin paljon nuoria miehiä, että Stalinin piti keksiä keksiä keinoja saada syntyvyys nousuun.

Neuvostoliiton alkuaikoina maan johto korosti tasa-arvoa, mutta sotilaiden määrän huvetessa Stalin päätti valjastaa naiset synnytyskoneiksi. Esimerkiksi 1930-luvulla äitiyttä glorifioitiin voimakkaasti, avioeroa oli lähes mahdotonta saada ja abortit kiellettiin.

Lisäksi Stalin perusti vuonna 1944 ”sankariäiti”-arvonimen siihen liittyvine taloudellisine tukineen yli kymmenen lasta synnyttäneille naisille – ja nyt Putin on herättänyt käytännön henkiin. Putin toivoo sen, aborttien saannin hankaloittamisen ja monilapsisten perheiden tukemisen kääntävän kehityksen ja varmistavan, että Venäjällä riittää tulevaisuudessa runsaasti armeijakelpoisia nuoria miehiä.