
Toisen maailmansodan jälkeen eri puolille Eurooppaa, etenkin itäblokin maihin, pystytettiin tuhansia patsaita, joilla muistettiin ja juhlistettiin Neuvostoliiton voittoa Saksasta.
Neuvostoliiton romahdettua monia kommunistisia muistomerkkejä ja patsaita tuhottiin ja poistettiin, etenkin Puolassa, Unkarissa ja Liettuassa. Valtaosa toisen maailmansodan neuvostomuistomerkeistä on silti jäänyt paikoilleen.
Wienin yliopiston historioitsija Mischa Gabowitsch on selvittänyt syitä tähän tutkimuksessaan.
Hän on todennut, että muistomerkkien historia on monisyinen, koska niillä on kunnioitettu myös maan omia sotilaita eikä niitä ole pidetty samaan tapaan poliittisina kuin kommunistisia muistomerkkejä. Monet niistä on myös pystytetty sankarihautojen yhteyteen ja niitä suojaavat monet sopimukset, kuten Geneven sopimukset.
Venäjän vallattua Krimin niemimaan ja hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 neuvostoaikaisista muistomerkeistä on tullut kuitenkin poliittinen kiistakapula, ja niitä on ryhdytty kaatamaan monissa entisissä itäblokin maissa. Venäjä on vastannut rakentamalla uusia, myös kaukana omien rajojensa ulkopuolella.

Vapautuksen muistomerkki Kirkkonimellä on Norjan tunnetuin venäläinen sotapatsas. Se pystytettiin vuonna 1952, ja sen luona juhlistetaan yhä vuosittain Norjan vapauttamista toisessa maailmansodassa.
Ökyrikkaat rahoittavat muistomerkkejä ulkomaille
Toisen maailmansodan voiton muistomerkit ovat osa venäläisten järjestelmällisiä toimia, joilla korostetaan tarinaa siitä, että Venäjä pelasti Euroopan natseilta.
Yksi merkittävimmistä Venäjän ulkopuolella sijaitsevista voiton muistomerkeistä on Israelissa Netanyan kaupungissa. Muistomerkin rahoittivat pääasiassa Israeliin kytköksissä olevat venäläiset miljardöörit. Sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu olivat läsnä vuonna 2012, kun suuri kiviveistos ja labyrintti paljastettiin. Viesti oli selvä: Venäjän sotilaat ovat taistelleet ansiokkaasti holokaustia vastaan.
Vuonna 2005 Hollywoodiin valmistui venäläinen sodan muistomerkki, jonka oli rahoittanut venäläisten sotilaiden etujärjestö. Pystyttämistä vastaan myös protestoitiin. Eräs mielenosoittaja totesi: ”Tämä on kuin pystytettäisiin muistomerkki natseille”.

Netanyan voiton muistomerkin pystyttämisellä vahvistettiin Venäjän ja Israelin välisiä suhteita.
10 uutta muistomerkkiä Norjaan
Eniten Venäjä on onnistunut pystyttämään uusia muistomerkkejä Norjaan. Kymmenen viime vuoden aikana Venäjän viranomaiset ovat saaneet luvan kymmenen uuden muistomerkin pystyttämiselle maahan, ja monet niistä ovat jo paikallaan.
Taustalla on muun muassa lainsäädäntö, jonka ansiosta Venäjän ei tarvitse hakea lupaa Norjan valtiolta vaan se voi hankkia luvat suoraan kunnilta.
Finnmarkin vapauttamisessa 23. lokakuuta 1944 ja 26. huhtikuuta välisenä aikana kaatui noin 2 900 neuvostoarmeijan sotilasta, joten ajatus muistomerkistä vaikuttaa sinänsä perustellulta. Venäläisten retoriikka osoittaa kuitenkin, että patsaat ovat vain osa suurempaa poliittista peliä.
Muun muassa norjalaiset mielipidevaikuttajat ovat kritisoineet Venäjän toimia. Huhtikuun 20. päivä 2022, Ukrainan hyökkäyksen jälkeen, Venäjän ulkoministeriön edustaja piti lehdistötilaisuuden, jossa nostettiin esille 70 esimerkkiä venäläisiin muistomerkkeihin kohdistuneesta ilkivallasta Euroopassa. Norja mainittiin ainoana myönteisenä esimerkkinä historiallisiin muistomerkkeihin liittyvästä yhteistyöstä.
Myös Vladimir Putinin vuonna 2021 käynnistämän nuorten ”isänmaallisen koulutuksen” yhteydessä Norjaa on korostettu esimerkkinä siitä, miten muiden valtioiden tulisi kohdella venäläisiä sotamuistomerkkejä.
Venäjä on alkanut jakaa lisäksi mitaleja norjalaisille, jotka hoitavat maan venäläisiä sankarihautoja.
Maailmassa arvioidaan olevan nykyisin noin 14 000 venäläistä toisen maailmansodan muistomerkkiä. Valtaosa niistä sijaitsee Itä-Euroopassa, missä monet on poistettu tai jätetty rapistumaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Joissakin länsimaissa sodan muistomerkit ovat puolestaan paikoillaan uutuuttaan hohtavina – taistelu toisen maailmansodan narratiivista jatkuu edelleen.