Ivan Sablukov, Shutterstock, Johann Baptist von Lampi the Elder

Venäläiset sotilaat varastivat keisarinnan rakastajan

Venäläissotilaat ovat ryövänneet ruumiin ryöstöretkillään Ukrainassa. He veivät Katariina Suuren rakastajan jäännökset katedraalista Hersonista.

Venäläisten valloittaessa Ukrainan Hersonin aluetta Putinin joukot ryöväsivät järjestelmällisesti museoiden, kirkkojen ja arkistojen arvoesineitä. Ryöstösaaliiseen kuuluu myös sotamarsalkka Grigori Potjomkinin (1739–1791) luut.

”Siirsimme korkea-arvoisen prinssi Potjomkinin jäännökset sekä hänelle omistetun muistomerkin Pyhän Katariinan kirkosta Dneprjoen itärannalle”, kertoi Venäjän asettama Hersonin kuvernööri Vladimir Saldo Venäjän televisiossa.

Potjomkinin ruumis oli Pyhän Katariinan kirkon kryptassa Hersonissa, jonka hän perusti vuonna 1778.

© Shutterstock

Potjomkin menestyi sotakentillä, mutta hänet tunnetaan myös siitä, että hänellä oli suhde Venäjän keisarinnaan Katariina Suureen.

Potjomkinin ollessa vielä nuori ja komea Venäjän mahtava keisarinna antoi hänelle ylennyksiä, rikkauksia ja arvonimiä. Arvonimiin kuuluivat muun muassa Rooman valtakunnanruhtinas sekä Venäjän imperiumin prinssi.

Potjomkinin symbolinen merkitys

Ukrainan sodassa Grigori Potjomkinin ruumis on saanut uuden symbolisen merkityksen. Potjomkinilla oli nimittäin suuri rooli Venäjän valloittaessa kiistellyn Krimin niemimaan. Katariinan rakastajatar johti ottomaanien kanssa käytyjä neuvotteluja, jotka johtivat Krimin liittämiseen Venäjään vuonna 1783.

Potjomkinin haudan lisäksi venäläiset tyhjensivät myös kaksi muuta historiallisesti merkittävää hautaa: venäläisen sotamarsalkan Suvorovin (1730–1800) ja kenraali Margelovin (1908–1990) haudat.