VoidWanderer

Venäjä ryöstää järjestelmällisesti ukrainalaisia museoita

Ukrainan museoiden kokoelmia – etenkin kultaa – ryöstetään ja viedään Venäjälle. Kukaan ei tiedä, minne aarteet päätyvät.

Maaliskuun lopulla 2022 venäläissotilaat tunkeutuivat Melitopolin kulttuurihistorialliseen museoon Ukrainassa. Museossa on muun muassa mittaamattoman arvokkaita kultaesineitä skyyttien ajalta sekä suuri ase- ja mitalikokoelma toisesta maailmansodasta.

Museon henkilökunta oli siirtänyt aarteet turvaan museon kellariin, mutta venäläiset löysivät ne nopeasti. He kävivät kokoelmat läpi ja ryöstivät sieltä 2 300 vuotta vanhoja kultaesineitä.

Yksi museon työntekijä, 60-vuotias Galina Andriivna Kucher, joka kieltäytyi auttamasta venäläisiä, haettiin myöhemmin kodistaan, eikä häntä ole sen jälkeen nähty. Venäjän miehittämiltä alueilta on kadonnut samaan tapaan useita muitakin museoiden työntekijöitä.

Melitopolin museo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

© Shutterstock

Örkit varastavat Ukrainan kultaa

”Örkit (ukrainalaisten nimitys Venäjän hyökkäysjoukoille) ovat vieneet skyyttien kulta-aarteen, joka on yksi suurimmista ja arvokkaimmista Ukrainassa, eikä meillä ole aavistustakaan, minne se on päätynyt”, Melitopolin pormestari Ivan Fedorov kertoo.

Sama on toistunut kaikkialla Venäjän valtaamilla alueilla, joilla venäläiset sotilaat ja museohenkilöstö käyvät läpi ukrainalaisia kokoelmia ja ryöstävät aarteita, jotka ilmeisesti viedään Venäjälle. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkkaan, minne esineet päätyvät.