Ovela muotokuvamaalari narrasi Leniniä

Taiteilija maalasi tilaustyönä kommunistijohtajasta suuren muotokuvan mutta piilotti sen taakse yllätyksen.

Tutkijat löysivät tämän Leniniä kuvaavan maalauksen takaa yllätyksen.

© Pressefoto

Vuonna 2013 Pietarin Stieglitzin taide- ja taideteollisuusakatemian tutkijat ryhtyivät varsin tavanomaiselta vaikuttaneeseen tehtävään restauroimaan 2 x 3 metrin suuruista muotokuvaa Vladimir Leninistä. Vuonna 1924 valmistuneen maalauksen maalasi taiteilija Vladislav Izmailovitš.

Tehtävä osoittautui kaikkea muuta kuin tavalliseksi. Suuren taulun taustapuolelta löytyi nimittäin Leninin arkkivihollisen, Venäjän tsaarin Nikolai II:n muotokuva.

Piilossa Leninin selän takana

Lenin oli syössyt tsaarin vallasta vallankumouksessa seitsemän vuotta aiemmin, ja seuraavana vuonna hän tapatti tämän. Kommunistit yrittivät kiivaasti hävittää Venäjältä kaikki merkit tsaarin ajasta. Tässä tapauksessa Nikolai II kuitenkin piilotteli kommunistijohtajan selän takana – kirjaimellisesti.

Tutkijoiden suureksi riemuksi veriviholliset on aseteltu kankaalle lähes samaan kohtaan.

Lenin ja tsaari Nikolai II rinta rinnan.

© Pressefoto

Tsaarin muotokuvan maalasi hovin suosikkitaiteilija Ilja Galkin Savitš. Tutkijat arvelevat, että Izmailovitšin oli käsketty maalata vanhan maalauksen päälle mutta sen sijaan hän päätti piilottaa tsaarin muotokuvan uuden teoksen taustapuolelle säästääkseen sen jälkipolville.

Sekä eliitin että kommunistien suosikki

Ennen vallankumousta Izmailovitš maalasi Venäjän silmäätekeville, mutta siitä huolimatta hän onnistui luomaan mittavan uran myös vallankumouksen jälkeen. Ilmeisesti hän kuitenkin tunsi salaa sympatioita tsaarin aikaa kohtaan.

Kaksoismuotokuva on asetettu esille Stieglitzin taide- ja taideteollisuusakatemiaan Pietariin.