Vitaly V. Kuzmin
TOS-1

Millainen on venäläisten TOS-1-ase?

Asejärjestelmä, joka voi raunioittaa kokonaisia asuinkortteleita ja imeä ilmat vihollissotilaiden keuhkoista – venäläisten TOS-1 on pelottavan tehokas ja tappava ase.

Venäläinen TOS-1-taistelujärjestelmä havaittiin Venäjän ja Ukrainan rajan lähellä viimeksi helmikuussa 2022. TOS-1 koostuu taisteluvaunun päälle asennetusta raketinheittimestä, josta voidaan laukaista vihollista kohti jopa 24 kappaletta 220 millimetrin ohjuksia.

Ohjukset sisältävät helposti syttyvää nestettä tai jauhetta. Aloitepanoksen aiheuttamassa räjähdyksessä neste tai jauhe sekoittuu ilmaan ja muodostaa nopeasti leviävän aerosolipilven.

Uhrit kokevat tuskallisen kuoleman

Kun sytytyspanos sytyttää aerosolipilven, syntyy hyvin voimakas ylipaine. Kun räjähdyskaasut jäähtyvät, syntyy tyhjiö, joka imee ilman jopa 1,5 kilometrin säteeltä. Pommin teho on noin kaksi kertaa niin voimakas kuin tavallisen pommin, ja se tuhoaa kaiken lähellään.

TOS-1:n tuhoalueella oleva henkilö joko palaa kuoliaaksi tai kokee tuskallisen kuoleman, kun ilma imeytyy pois keuhkoista ja sisäelimet rusentuvat. TOS-1-järjestelmä on erittäin tehokas bunkkereihin, kellareihin ja linnoitettuihin rakennuksiin suojautuneita vihollisia vastaan.

Aseen aiheuttaman tuskallisen kuoleman vuoksi useat kansalaisjärjestöt tuomitsevat TOS-1:n käytön, ja se on myös Human Rights Watchin kiellettyjen aseiden listalla.

Video: TOS-1:n teho taistelussa

TOS-1 sai tulikasteensa Afganistanissa

TOS-1-järjestelmä kehitettiin Neuvostoliitossa, ja sitä oli määrä käyttää vihollisen linnoitteita ja kevytpanssareita vastaan. Asetta käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1988 Neuvostoliiton hyökätessä Afganistaniin, ja sittemmin Venäjän armeija on käyttänyt sitä esimerkiksi Tšetšeniassa.

Täysi sarja ohjuksia voi tuhota kerrostalon tai asuinkorttelin ja taisteluhaudat, minkä jälkeen Venäjän taisteluvaunut voivat siirtyä kohteeseen likvidoimaan iskusta mahdollisesti selvinneet.