Shutterstock
Roman Abramovitš

Miten Venäjän oligarkit rikastuivat?

Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 Venäjä alkoi yksityistää suuria valtionyhtiöitä. Tarkoitus oli jakaa valtion vaurautta kaikille venäläisille, mutta pieni joukko pääsi vetämään välistä.

Venäjän oligarkit astuivat näyttämölle 1990-luvulla, kun he alkoivat viekkaasti hyödyntää Neuvostoliiton hajoamista seurannutta poliittista ja taloudellista kaaosta lihottaakseen omaa lompakkoaan.

Etenkin Venäjän yksityistämishanke oli oligarkeille kultakaivos. Neuvostoliiton hajottua Venäjä alkoi yksityistää suuri valtio-omisteisia yhtiöitä, ja siinä yhteydessä kansalaisille jaettiin kuponkeja.

Venäjän rikkaimmat oligarkit

Lännen pakotteet ovat osuneet rajusti venäläisiin oligarkkeihin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjän multimiljardöörit kuuluvat silti edelleen maailman rikkaimpiin ihmisiin.

Potanin
© Kremlin.ru

Vladimir Potanin

Omaisuus: 29 mrd. euroa
Menettänyt pakotteiden vuoksi: 5 mrd. euroa

Potanin rikastui pääasiassa osakkeilla, joita hän sai lainatessaan rahaa Venäjän hallitukselle 1990-luvulla. Nykyään Potanin omistaa 36 prosenttia maailman suurimman nikkelintuottajan, Nornickelin, osakkeista. Lisäksi hän hallitsee muun muassa lääkeyritys Petrovax Pharmia.

Mihelson
© Kremlin.ru

Leonid Mihelson

Omaisuus: 23 mrd. euroa
Menettänyt pakotteiden vuoksi: 10 mrd. euroa

Mihelson (oik.) omistaa noin 25 prosenttia Venäjän suurimman yksityisen maakaasuyhtiön Novatekin osakkeista. Lisäksi hän omistaa noin 30 prosenttia petrokemian konserni Siburista. Hän hankki yhtiöiden osakkeet Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991 seuranneena aikana.

Mordašov
© Kremlin.ru

Aleksei Mordašov

Omaisuus: 21 mrd. euroa
Menettänyt pakotteiden vuoksi: 6 mrd. euroa

Mordašov omistaa 77 prosenttia Severstalista, yhdestä Venäjän suurimmista teräsyhtiöistä. Hän osti osakkeet halvalla terästehtaan työläisiltä Neuvostoliiton romahdettua. Lisäksi hänellä on omistuksia matkailu-, rahoitus-, telekommunikaatio-, vähittäiskauppa-, media- ja kultayhtiöissä.

Kupongeilla ihmiset saivat merkitä yksityistettyjen yhtiöiden osakkeita.

Kun valtio irrotti otteensa taloudesta joulukuussa 1991 ja päästi markkinatalouden jylläämään, Venäjä syöksyi syvään taloudelliseen kriisiin.

Liikemiehet ja pankkiirit hyödynsivät kaaosta ostamalla kuponkeja tavallisilta kansalaisilta, jotka eivät tajunneet niiden arvoa, ja hankkivat näin osake-enemmistön tuhansista yhtiöistä pilkkahintaan.

Jeltsin antoi vallan oligarkeille

Oligarkit astuivat lähemmäksi vallan keskusta 1990-luvun puolivälissä, kun Venäjän presidentti Boris Jeltsin solmi heidän kanssaan sopimuksen kerätäkseen rahaa vaalikampanjaansa vuonna 1996.

Sopimuksella Jeltsinin hallitus lainasi miljardeja dollareita oligarkeilta, jotka saivat vastineeksi osakkeita merkittävistä yhtiöistä.

Roman Abramovitš

Yksi tunnetuimmista venäläisistä oligarkeista on Roman Abramovitš (oik.), joka osti vuonna 2003 englantilaisen Chelsea-jalkapalloseuran.

© Shutterstock

Näin oligarkit saivat hallintaansa lukemattomia Venäjän tuottoisia teräs-, kaivos-, öljy- ja kuljetusyhtiöitä. Yhtiöiden tuotot vietiin pois Venäjältä ja piilotettiin ulkomaisille pankkitileille.

Boris Jeltsin voitti vuoden 1996 vaalit rikkaiden tukijoidensa avulla, mutta samalla Venäjän talous luisui korruptoituneeseen kapitalismiin ja kaikki taloudellinen valta valui muutaman pohatan käsiin.

LUE MYÖS: Qatar on rakennettu kaasulle, öljylle ja kuolleille siirtolaisille