grenadiermilitary.com
Ukrainalaisia natseja

Miksi Putin kutsuu ukrainalaisia natseiksi?

Vladimir Putin kutsuu Ukrainan johtajia ”uusnatseiksi”. Ukrainalaisten yhdistäminen natseihin voi kuulostaa kummalliselta, mutta asiantuntijoiden mukaan se on olennainen osa Putinin suunnitelmaa

Ukrainan hallinto on ”avoimen uusnatsistinen”, ”natsimyönteinen” ja ”pikkunatsien” käsissä.

Sanat ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin, joka on sekä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan että sen aikana monesti verrannut ukrainalaisia natseihin ja julistanut, että hyökkäyksen tarkoitus on ”vapauttaa” Ukraina natsismista.

Putinin väitteet voivat vaikuttaa epäloogisilta, etenkin kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen ja hän allekirjoitti vuonna 2021 antisemitismin vastaisen lain.

Ukrainalaisia natseja

Jotkut ukrainalaiset tekivät yhteistyötä natsien kanssa toisessa maailmansodassa, kun noin viisi miljoonaa ukrainalaista soti saksalaisia vastaan.

© grenadiermilitary.com

Putin hyödyntää venäläisten traumoja

Monien asiantuntijoiden mukaan Putin pyrkii natsisyytöksillään hyödyntämään venäläisten toisesta maailmansodasta kumpuavia traumoja oikeuttaakseen hyökkäyksensä Ukrainaan.

Lue myös: Ukraina ja venäjä – mitä eroa?

Väitämällä ukrainalaisia natseiksi Putin esittää sodan jatkona Venäjän taistelulle pahaa vastaan. Näin Putin todennäköisesti toivoo saavansa toisen maailmansodan voitosta ylpeyttä tuntevien venäläisten tuen järjettömälle hyökkäykselleen.

”Tuo retoriikka on todellisuuden vastaista, moraalisesti vastenmielistä ja loukkaa syvästi natsismin miljoonien uhrien ja natsismia vastaan urheasti taistelleiden muistoa”, noin 150 kansanmurhan ja natsismin eturivin tutkijaa kirjoittivat avoimessa kirjeessä reaktiona Putinin sanoihin.

Tutkijat painottavat, että Ukrainassa on monien muiden maiden tavoin myös yltiönationalistisia ja äärioikeistolaisia ryhmiä, mutta ”se ei mitenkään oikeuta Venäjän aggressiota ja Ukrainan karkeaa leimaamista”, tutkijat toteavat.