Miksi Norjassa on venäläinen kaupunki?

Kaukana pohjoisessa Huippuvuorten arktisessa saaristossa oleva Barentsburgin kaupunki sijaitsee Norjan maaperällä, mutta käytännössä se on venäläinen. Selitystä täytyy hakea noin sadan vuoden takaa.

Barentsburg

Vaikka Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, bolševikkijohtaja Lenin katselee yhä Barentsburgin kaupunkia Huippuvuorilla.

© Rubeus Olivander/Shutterstock.com

Venäjän liput liehuvat hyytävässä tuulessa. Kaduilla on venäläiset nimet. Kaupungin yllä kohoaa [Leninin] rintakuva (https://historienet.dk/krig/revolution/lenin-revolutionerede-rusland-med-tysk-stoette {"target":"_blank"}), ja suuri kyltti julistaa: "Kommunismi on tavoitteemme".

Tämä kaupunki voisi olla jossakin Venäjän kolkassa, mutta itse asiassa se on kaivoskaupunki Norjan Huippuvuorten saaristossa arktisella Barentsinmerellä.

Vaikka Barentsburg on muodollisesti norjalainen, se on ollut käytännössä venäläinen jo yli vuosisadan ajan, ja siellä on asunut 300–400 venäläistä ja ukrainalaista.

Syy siihen, miksi Barentsburg on päätynyt venäläiseksi erillisalueeksi Norjassa, löytyy vuonna 1920 tehdystä Huippuvuorten sopimuksesta.

Sopimuksessa 46 maata vahvisti, että Norjalla on Huippuvuorten suvereniteetti, mutta allekirjoittajavaltioilla on oikeus harjoittaa saarilla taloudellista toimintaa, kuten kaivostoimintaa ja kalastusta.

Neuvostoliitto tarttui tilaisuuteen, ja siitä lähtien valtio-omisteinen hiilikaivosyhtiö Arktikugol on käytännössä hallinnut Barentsburgia.

VIDEO: Katso venäläisten paraati Barentsburgissa

Video

Venäjä sai jalansijan

Ajan myötä kivihiilen tuotanto on menettänyt merkityksensä, ja Barentsburg on nykyään enemmänkin menneen aikakauden museo, jossa yhä eletään.

Barentsburgin on edelleen Venäjälle varsin arvokas, vaikka kaupunki on nykyisin kuin aikakapseli.

Se antaa Venäjälle strategisen jalansijan arktisella alueella, jonka geopoliittisen merkityksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Samalla kaupunki tarjoaa pääsyn mahdollisiin öljy- ja kaasuvarantoihin.

Barentsburg on viime aikoina ollut tiedotusvälineiden valokeilassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Kaupungin ukrainalaiset asukkaat ovat sodan käynnistyttyä lähteneet Barentsburgista noin sadan vuoden yhteiselon jälkeen, ja Venäjän kansallispäivänä 9. toukokuuta 2023 venäläiset asukkaat olivat mukana Venäjän pääkonsulin johtamassa paraatissa osoittamassa tukeaan presidentti Vladimir Putinille. Mukana oli moottorikelkkoja, joita venäläiset ajoivat sotilastyylisissä päällysvaatteissa, kuorma-autoja ja jopa helikopteri, jotta kulkue näyttäisi oikealta sotilasparaatilta.