Andrew Butko
Mielenosoittajia.

Kuinka paljon venäläisiä Itä-Euroopassa asuu?

Venäläiset vähemmistöt ovat 1500-luvulta lähtien olleet Moskovalle tärkeä poliittinen työkalu. Venäjä hyödyntää yhä vähemmistöjä vaikuttaakseen naapurimaihinsa ja horjuttaakseen niitä.

Kun Neuvostoliitto hajosi joulukuussa 1991, miljoonat etniset venäläiset havaitsivat yhtäkkiä asuvansa Venäjän rajojen ulkopuolella. Lähes 25 miljoonasta venäläisestä tuli lähes yhdessä yössä asuinmaassaan etninen vähemmistö.

Venäläiset olivat useimmiten juurtuneet asuinmaahansa eikä heitä voitu palauttaa Venäjälle, mutta heidän läsnäolonsa on aiheuttanut ja aiheuttaa yhä poliittisia ja etnisiä jännitteitä monissa Venäjän naapurimaissa.

Siemenet venäläisten asuttamiselle Venäjän ulkopuolelle kylvettiin jo 1500-luvulla. Tuolloin miljoonat venäläiset muuttivat Venäjän ydinalueelta itään ja länteen viljelemään valtavia autioita maa-alueita.

Ennen Venäjän vallankumousta vuonna 1917 Venäjältä siirrettiin joukoittain ihmisiä muun muassa Kazakstaniin ja Baltian maihin venäläistämään paikallisväestöä.

Venäjän laajeneminen kiihtyi Neuvostoliiton aikana, jolloin maanviljelijöitä ja työläisiä siirrettiin teollistamaan naapurivaltioita.

Noustuaan valtaan vuonna 1999 Vladimir Putin on käyttänyt venäläisiä vähemmistöjä ulkopolitiikan työkaluna sekaantuakseen naapurivaltioiden sisäisiin asioihin – erityisesti Nato-valtioiden rajojen tuntumassa.

Räikein esimerkki tästä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022, jota Putin perusteli tarpeella ”suojella” Ukrainassa asuvia venäläisiä. Monet Venäjän naapurimaat pelkäävät kokevansa Ukrainan kohtalon.

Nykyään Venäjän ulkopuolella asuu arviolta 20–30 miljoonaa venäläistä, joista noin 15 miljoonaa asuu entisissä neuvostotasavalloissa.

Näissä maissa asuu eniten venäläisiä

Venäläiset ovat 1500-luvulta lähtien levittäytyneet asumaan Venäjän nykyisten naapurimaiden alueille. Joissakin maissa venäläisten osuus väestöstä on jopa noin neljäsosa.

Europa

Latvia

Mikä on venäläisten osuus väestöstä?
Noin 25 prosenttia, joissakin kaupungeissa jopa 50 prosenttia.
Miten venäläisiin suhtaudutaan?
Venäläisiä on asunut Latviassa vuosisatoja, mutta monet latvialaiset pitävät heitä uhkana maalleen. Noin 35 prosentilla venäläisistä ei ole Latvian kansalaisuutta, minkä vuoksi heillä ei ole pääsyä esimerkiksi tiettyihin työpaikkoihin.

1

Viro

Mikä on venäläisten osuus väestöstä?
Noin 24 prosenttia, joillakin alueilla jopa noin 75 prosenttia.
Miten venäläisiin suhtaudutaan?
Tarton kaupunkia koskeva tutkimus vuodelta 2011 osoitti, että puolet venäläisistä ei ollut kotoutunut Viroon. Viron itsenäistyttyä vuonna 1991 monet venäläiset jäivät ilman Viron kansalaisuutta ja heidät suljettiin pois poliittisesta elämästä.

2

Ukraina

Mikä on venäläisten osuus väestöstä?
Noin 17 prosenttia, joillakin itäisillä alueilla jopa noin 75 prosenttia.
Mikä tilanne on nyt?
Itä-Ukrainan venäläinen vähemmistö on jo vuosia vaatinut suurempaa autonomiaa, mikä on johtanut taisteluihin itsenäistymisen puolesta. Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan liittääkseen Ukrainan itäiset alueet itseensä.

3
© maix