Kaupunkiopas: Keisarillisen loistelias Pietari
Pietari Suuri perusti Pietarin kaupungin Venäjän portiksi Eurooppaan. Kahdessasadassa vuodessa uudesta pääkaupungista tuli valtakunnan kruununjalokivi ja tärkeä satamakaupunki. Tulosta kaupunkiopas tai tutustu Pietariin Google Earthin avulla!

Pietari Suuri rakennutti kaupungin länsieurooppalaisten esikuvien mukaan. Hän halusi luoda ikkunan länteen. .
Pietari Suuresta tuli tsaari vuonna 1682, kun hän oli vasta 10-vuotias – myöhemmin hän käytti arvonimeä keisari. Hänen odotettiin viettävän koko elämänsä Kremlin muurien suojassa Moskovassa. Nuori hallitsija kuitenkin inhosi vanhoillista pääkaupunkia. Hän oli kiinnostunut muun muassa laivanrakennuksesta, purjehduksesta ja tieteistä ja halusi uudistaa ja länsimaistaa vanhoillista valtiotaan.
Vuonna 1700 puhkesi suuri Pohjan sota. Kolme vuotta myöhemmin venäläisjoukot ajoivat ruotsalaiset pois Suomenlahden perukoilta. Silloin Pietari Suurelle avautui tilaisuus toteuttaa unelmansa. Hän halusi rakentaa satama-kaupungin, josta olisi pääsy hänen suuresti ihailemaansa edistykselliseen Länsi-Eurooppaan. Tavarat, tieto ja uudet keksinnöt virtaisivat maahan.
Valloitettu alue Neva-joen suulla oli aavaa ja vetistä suota, jolla asui vain joitakuita suomalaisia kalastajia. Tsaari määräsi tuhansia pakkotyöläisiä, talonpoikia ja ruotsalaisia sotavankeja raivaamaan metsää ja junttaamaan paaluja maahan, jotta saatiin tilaa ja vakaa perusta ensimmäisille rakennuksille.
Pietari Suuri nimesi uuden satamakaupungin oman suojeluspyhimyksensä mukaan. Vuonna 1712 hän teki Pietarista valtakunnan pääkaupungin. Hän oli Euroopan-matkoillaan nähnyt Venetsian palatsit, Amsterdamin kanavat ja Ranskan upeat puistot. Pietarin kaupunki suunniteltiin läntisten vaikutteiden mukaan. Tsaari määräsi pakkosiirrettyjä aatelisia pystyttämään näyttäviä palatseja kanavien varsille. Hänen seuraajansa rakennutti kaupungin mahtavimman asumuksen, Talvipalatsin.
Talvipalatsi oli tsaariperheen koti lähes 200 vuotta. Sieltä yksinvaltiaat hallitsivat tuhansia kilometrejä itään ulottuvaa valtiotaan, jonka kansan keskuudessa kuitenkin kyti kapina. Hallitsijat, äveriäs aatelisto ja vihatut maanomistajat eivät saaneet pidettyä kansaa tyytyväisenä. Maaliskuussa 1917 kapinalliset pakottivat viimeisen keisarin luopumaan vallasta ja lähtemään Pietarista. Lenin nousi valtaan, ja Moskova palautettiin pääkaupungiksi. Pietari Suuren elämäntyö elää edelleen Pietarin kaupungissa.