Jo puolen vuoden päästä Katariina syöksi miehensä vallasta muutaman liittolaisen avulla ja nousi itse valtaistuimelle. Valistusajan ajatusten innoittamana toimekas keisarinna ryhtyi useisiin uudistuksiin, ja hän kävi myös monia menestyksekkäitä sotia, joilla Venäjä hankki hallintaansa Krimin niemimaan, Ukrainan ja osia Puolasta. Se sai monet Euroopan hallitsijat pelkäämään Venäjän keisarinnaa.
Katariina kuoli vuonna 1796, ja myöhemmin Euroopassa alkoi kierrellä hänen kuolemastaan outo huhu, jonka mukaan hän oli murskautunut hevosen alle harrastaessaan seksiä sen kanssa.
LOPPUPÄÄTELMÄ: Kertomus hevosesta ei ole totta
Väitteelle siitä, että Katariina Suuri olisi kuollut yrittäessään yhtyä hevoseen, ei löydy riittävän vahvaa perustaa. Tarinan alkuperäistä lähdettä ei tiedetä, ja sitä alettiin kertoa vasta vuosikymmeniä hänen kuolemansa jälkeen.
Lopullisen kuoliniskun hevostarinalle antaa se, että historiantutkijat tietävät, miten Katariina oikeasti kuoli. Tositarina ei ole yhtä värikäs ja nöyryyttävä kuin huhu.
Keisarinna kuoli 67-vuotiaana 16. marraskuuta 1796. Hänen palvelijansa meni kello yhdeksän jälkeen aamulla katsomaan keisarinnaa huolestuneena siitä, ettei tämä ollut jo kutsunut häntä luokseen, ja löysi Katariinan käymälästä.
Sairauskohtauksen saanut Katariina autettiin sänkyynsä, jossa lääkärit yrittivät pelastaa hänen henkensä. Keisarinnaa ei kuitenkaan pystytty pelastamaan, ja hän menehtyi seuraavana päivänä vuoteessaan – eikä paikalla ollut hevosta.
MYYTINMURSKAAJIEN TUOMIO: Katariina kuoli vuoteessaan.