AA Photo

Uusi löytö: Naisillakin oli valtaa heettien valtakunnassa

Syyrian ja Turkin rajalta tehty löytö horjuttaa käsitystä, että kaikki valta oli miehillä heettiläisten valtakunnassa.

Turkin ja Syyrian rajalta tehdyt löydöt osoittavat, että heettiläisen Karkemišin kaupungin asukkaat kääntyivät usein paikallisen Matiya-nimisen viranhaltijan pakeille tarvitessaan apua.

Jo 1 500 vuotta eaa. heettiläisten valtakunnassa oli hyvin toimiva hallinto, joka ratkaisi ihmisten välisiä kiistoja ja myönsi lupia esimerkiksi liiketoimintaan ja talojen rakentamiseen.

Matiya erottuu lukuisten viranhaltijoiden joukosta, sillä hän oli nainen. Arkeologit ovat löytäneet Karkemišin raunioista virallisia sinettejä, joilla Matiya hyväksyi virassaan asiakirjoja.

Heettiläisten valtakunta (vihreä) oli suurimmillaan 1300-luvulla eaa.

© Sémhur

Matiya oli korkeassa asemassa

Löytö muuttaa tutkijoiden aiempia käsityksiä sukupuolirooleista heettiläisten valtakunnassa. Tähän asti historiantutkijat ovat olettaneet, että heettiläisten valtakunta oli vahvasti miesten hallitsema – samoin kuin esimerkiksi faraon Egypti, jonka kanssa valtakunta kävi sotia.

Heettiläisten lainsäädäntö kohtelikin miehiä ja naisia eri tavoin – esimerkiksi korvausasioissa naisille maksettiin miehiä vähemmän. Siksi tutkijoille oli suuri yllätys, että naisia, kuten Matiya, yleensä toimi hallinnossa.

Matiya on lisäksi ollut heettiläisten valtakunnan hallintokoneistossa ilmeisesti melko merkittävässä asemassa, sillä Karkemišista löydetyistä kymmenistä sineteistä 2/3 kuului hänelle.