Hevosvaunut ovat amisseille välttämättömät, sillä heidän uskonsa kieltää yleensä auton käytön. Joissakin seurakunnissa nykytekniikkaa koskevat säännöt ovat kuitenkin sallivammat.

© Shutterstock

Uskonnolliset vainot ajoivat amissit Yhdysvaltoihin

Heitä oli alun perin muutama sata – nykyään amisseja elää Pohjois-Amerikassa yli 300 000. Miten he päätyivät Yhdysvaltoihin?

keskiviikko 7. elokuuta 2019 teksti HISTORIA

Nykyisin Yhdysvalloissa vaikuttava amissien kristillinen suuntaus syntyi aikanaan Sveitsissä, Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa. 

Taustalla on 1500-luvun reformaation jälkeen syntynyt radikaali kristillinen anabaptistien liike. Anabaptistit joutuivat niin katolisten kuin protestant­tienkin hampaisiin, sillä he nostivat keskiöön aikuis­kasteen ja pasifismin.

Opillisen kiistan päätteeksi amissit irtaantuivat anabaptisteista omaksi ryhmäkseen 1600-luvun lopussa ja lähtivät pian uskonnon­vapauden houkuttelemina Amerikkaan. Siellä he asettuivat asumaan Pennsyl­vaniaan ja se läheisiin osavaltioihin.

Amissien määrä on kasvanut muutamista sadoista yli 300 000:een, ja heitä elää nykyisin laajalti Pohjois-­Ame­rikassa. Heille Raamattu on kirjaimellisesti totta, ja he kieltäytyvät käyttämästä suurinta osaa nykytekniikasta.

Vainoja paettiin Atlantin yli

Amissit asuivat Keski-Euroopassa hajallaan eristäytyneinä yhteisöinä. 

Uskonnolliset vainot ajoivat heidät 1700- ja 1800-luvuilla Atlantin yli Yhdysvaltojen koillisosiin. Euroopassa ei enää ole amissien yhteisöjä.

Kaksi muuttoaaltoa: 

  • 1525: Reformaation jälkeen Sveitsissä nousi radikaali anabaptistien kristillinen liike.
  • 1693: Anabaptistien keskuudessa syntyi kiistaa muun muassa ekskommunikaatiosta, minkä  jälkeen amissit irtaantuivat omaksi ryhmäkseen.
  • 1730: Ensimmäiset amissit saapuivat Yhdysvaltoihin.
  • 1810–60: Amissien toinen suuri muuttoaalto.

Ehkä sinua kiinnostaa...