Uskonnolliset vainot ajoivat amissit Yhdysvaltoihin
Heitä oli alun perin muutama sata – nykyään amisseja elää Pohjois-Amerikassa yli 300 000. Miten he päätyivät Yhdysvaltoihin?

Hevosvaunut ovat amisseille välttämättömät, sillä heidän uskonsa kieltää yleensä auton käytön. Joissakin seurakunnissa nykytekniikkaa koskevat säännöt ovat kuitenkin sallivammat.
Nykyisin Yhdysvalloissa vaikuttava amissien kristillinen suuntaus syntyi aikanaan Sveitsissä, Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa.
Taustalla on 1500-luvun reformaation jälkeen syntynyt radikaali kristillinen anabaptistien liike. Anabaptistit joutuivat niin katolisten kuin protestanttienkin hampaisiin, sillä he nostivat keskiöön aikuiskasteen ja pasifismin.
Opillisen kiistan päätteeksi amissit irtaantuivat anabaptisteista omaksi ryhmäkseen 1600-luvun lopussa ja lähtivät pian uskonnonvapauden houkuttelemina Amerikkaan. Siellä he asettuivat asumaan Pennsylvaniaan ja se läheisiin osavaltioihin.
Amissien määrä on kasvanut muutamista sadoista yli 300 000:een, ja heitä elää nykyisin laajalti Pohjois-Amerikassa. Heille Raamattu on kirjaimellisesti totta, ja he kieltäytyvät käyttämästä suurinta osaa nykytekniikasta.
Vainoja paettiin Atlantin yli
Amissit asuivat Keski-Euroopassa hajallaan eristäytyneinä yhteisöinä.
Uskonnolliset vainot ajoivat heidät 1700- ja 1800-luvuilla Atlantin yli Yhdysvaltojen koillisosiin. Euroopassa ei enää ole amissien yhteisöjä.
Kaksi muuttoaaltoa:
- 1525: Reformaation jälkeen Sveitsissä nousi radikaali anabaptistien kristillinen liike.
- 1693: Anabaptistien keskuudessa syntyi kiistaa muun muassa ekskommunikaatiosta, minkä jälkeen amissit irtaantuivat omaksi ryhmäkseen.
- 1730: Ensimmäiset amissit saapuivat Yhdysvaltoihin.
- 1810–60: Amissien toinen suuri muuttoaalto.