Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hevosvaunut ovat amisseille välttämättömät, sillä heidän uskonsa kieltää yleensä auton käytön. Joissakin seurakunnissa nykytekniikkaa koskevat säännöt ovat kuitenkin sallivammat.

© Shutterstock
Yhteiskunta - Uskontojen historia

Uskonnolliset vainot ajoivat amissit Yhdysvaltoihin

Heitä oli alun perin muutama sata – nykyään amisseja elää Pohjois-Amerikassa yli 300 000. Miten he päätyivät Yhdysvaltoihin?

Nykyisin Yhdysvalloissa vaikuttava amissien kristillinen suuntaus syntyi aikanaan Sveitsissä, Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa.

Taustalla on 1500-luvun reformaation jälkeen syntynyt radikaali kristillinen anabaptistien liike. Anabaptistit joutuivat niin katolisten kuin protestant­tienkin hampaisiin, sillä he nostivat keskiöön aikuis­kasteen ja pasifismin.

Opillisen kiistan päätteeksi amissit irtaantuivat anabaptisteista omaksi ryhmäkseen 1600-luvun lopussa ja lähtivät pian uskonnon­vapauden houkuttelemina Amerikkaan. Siellä he asettuivat asumaan Pennsyl­vaniaan ja se läheisiin osavaltioihin.

Amissien määrä on kasvanut muutamista sadoista yli 300 000:een, ja heitä elää nykyisin laajalti Pohjois-­Ame­rikassa. Heille Raamattu on kirjaimellisesti totta, ja he kieltäytyvät käyttämästä suurinta osaa nykytekniikasta.

Vainoja paettiin Atlantin yli

Amissit asuivat Keski-Euroopassa hajallaan eristäytyneinä yhteisöinä.

Uskonnolliset vainot ajoivat heidät 1700- ja 1800-luvuilla Atlantin yli Yhdysvaltojen koillisosiin. Euroopassa ei enää ole amissien yhteisöjä.

Kaksi muuttoaaltoa:

  • 1525: Reformaation jälkeen Sveitsissä nousi radikaali anabaptistien kristillinen liike.
  • 1693: Anabaptistien keskuudessa syntyi kiistaa muun muassa ekskommunikaatiosta, minkä jälkeen amissit irtaantuivat omaksi ryhmäkseen.
  • 1730: Ensimmäiset amissit saapuivat Yhdysvaltoihin.
  • 1810–60: Amissien toinen suuri muuttoaalto.

Lue myös:

Uskontojen historia

Pyhimykset olivat Jumalan apureita

12 minuuttia
Amerikan historia

Häikäilemättömät huijarit saivat suomalaiset lähtemään Yhdysvaltoihin

23 minuuttia
Amerikan historia

Amerikasta piti tulla hurskaiden maa

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota