Tuhotulva: Onko kristittyjen vedenpaisumusmyytti ainoa?

Esiintyykö kertomus Nooan arkista vain Raamatussa, vai onko muissa uskonnoissa vastaavaa tarinaa tuhotulvasta?

© AKG Images

Tuhotulva tunnetaan monissa uskonnoissa

Kautta aikojen monissa uskonnoissa on kerrottu jumalallisen mahdin aiheuttamista tuhoisista tulvista. Tulvaa on yleensä pidetty jumalan rangaistuksena hänen tahtoaan rikkoneille ihmisille.

Esimerkiksi Etelä-Amerikan intiaanien uskomuksen mukaan Viracocha-jumala hukutti tulvaan kaikki ihmiset Titicacajärven ympäriltä – lukuun ottamatta kahta, jotka hän säästi jälleenkansoittamaan maan.

Mesopotamiassa tulvi ensin

Nooa, Deukalion ja Utnapishtim rakensivat kukin arkin ja lähettivät kyyhkyn etsimään maata.

Utnapishtim: Babylonialaisten tulva

Kuolemattomuus oli Utnapishtimin palkka hänen pelastettuaan ihmiskunnan tuholta rakentamalla aluksen perheelleen, eläimille ja käsityöläisille.

Deukalion: Kreikkalaisten tulva

Titaani Prometheus varoitti poikaansa, kuningas Deukalionia, että Zeus hukuttaisi maailman. Deukalion purjehti vaimoineen yhdeksän päivää, kunnes löysi maata.

Nooa: Kristittyjen tulva

Patriarkka Nooan on arveltu eläneen Niilin suulla. Hän rakensi arkin, johon hän otti vaimonsa, kolme poikaansa ja näiden vaimot sekä kaksi jokaista eläinlajia.

Juutalaiset tarinoivat Nooasta ennen kristittyjä

Juutalaiset kertoivat tarinaa Nooasta ja vedenpaisumuksesta jo tuhat vuotta ennen kristinuskon syntymää, ja tarina siirtyi kristityille Vanhan testamentin kertomusten mukana.

Jo tuhat vuotta ennen juutalaisuuden syntyä babylonialaiset harjoittivat monijumalaista uskontoa, johon kuului myös vedenpaisumuskertomus. Siinä Utnapishtim-niminen mies pelasti perheensä ja kaikki eläinlajit rakentamaansa alukseen.