Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Temppeliritarit: Yleisimmät uskomukset

Temppeliritarit kätkivät liitonarkun, löysivät Amerikan ja vartioivat Graalin maljaa. Tarinoita on lukemattomia, ja tässä valotetaan muutamia niistä.

Temppeliritarit piilottivat liitonarkun

Liitonarkku, jonka Mooses Raamatun mukaan rakensi kymmenen käskyn kivitauluja varten, oli jokaisen kristityn soturin unelma. Sen voima saattoi halkaista jokien veden, raivata tien läpitunkemattoman maaston halki, tappaa käärmeitä ja skorpioneja ja kaataa jykevimmänkin kaupunginmuurin.

Liitonarkku esineenä katosi, kun Babylonian kuningas Nebukadnessar II ryösti Jerusalemin vuonna 587 eaa. Tarinoiden mukaan temppeliritarit löysivät liitonarkun haudattuna päämajansa alta Temppelivuorelta ja veivät sen turvaan joko Ranskaan tai Etiopiaan.

Arkun sanotaan auttaneen temppeliritareita heidän rakentaessaan Aksumin obeliskia, joka oli 34 metriä korkea ja siten maailman korkein monoliitti, yhdestä kivestä veistetty muistomerkki. Kertomus on kuitenkin sepitetty, koska obeliski on tehty jo 300-luvulla eli 800 vuotta ennen temppeliritarikunnan perustamista.

Temppeliritarit löysivät Jeesuksen käärinliinan

Torinon käärinliina on kangas, jossa näkyy miehen ruumiin painauma. Väittämän mukaan kyseessä on Jeesus ylösnousemuksen hetkellä. Liinan varhaista historiaa ei tunneta, mutta tutkijoiden mukaan se kuului 1300-luvulla Geoffroy de Charneyn sukulaisille. Hän oli temppeliritari, joka vuonna 1314 poltettiin roviolla suurmestari Jacques de Molayn kanssa.

Geoffroyn veljenpojan vaimo lienee asettanut ensimmäisenä käärinliinan esille vuonna 1357. Yhteyden takia jotkut väittävät, että ritarit olivat löytäneet Jeesuksen käärinliinan Temppelivuoren alta, mutta toisten mukaan he tekivät liinan itse. Tieteellisesti liinan alkuperää ei ole voitu varmuudella todeta, mutta kiistellyt radiohiilianalyysit vuonna 1988 ajoittivat liinan vuosiin 1260–1390.

Torinon käärinliina on yksi katolisen kirkon kuuluisimmista pyhäinjäännöksistä. Kuva: Wikipedia

Temppeliritarit vartioivat Graalin maljaa

Maljan innoituksena ovat ehkä olleet kelttitarujen pikarit, jotka antoivat erikoisvoimia ja pelastivat henkiä. Viimeisellä ehtoollisella käytetty malja oli keskiaikaisten tarujen mukaan avain yhteyteen Jumalan kanssa.

Temppeliritarit sulautuivat pian kansantarinoihin ja esiintyivät Graalin vartijoina bardien runo-säkeissä ja nuotiotarinoissa, joilla kansa viihdytti itseään keskiajalla. Yhä on katolisia ritarikuntia, jotka
vihjaavat Graalin maljan olevan heidän hallussaan, mutta todisteita ei ole.

Keskiajan tarinoissa Graalin malja yhdistetään jumalalliseen voimaan. Kuva: Shutterstock

Temppeliritarit löysivät Amerikan

Sitkeästi elävän tarun mukaan temppeliritarit saapuivat Amerikkaan yli 200 vuotta ennen Kolumbusta. Nykyisestä Meksikosta ritarien sanotaan hakeneen laivalasteittain kultaa ja hopeaa. Asteekit pitivät heitä ”suurina valkoisina jumalina”, eräänlaisina vapahtajina, jotka tulivat idästä tuoden tietoa ja sivistystä.

Kertomus temppeliritarien seikkailuista Amerikassa on kuitenkin todistetusti sepitetty. Tarina Quetzalcoatl-jumalasta on paljon vanhempi kuin temppeliritarit. Myöskään arkeologiset löydöt eivät ole liittäneet ritareita Amerikkaan.

Lue koko artikkeli temppeliritareiden noususta ja tuhosta

Asteekkien Quetzalcoatl oli muun muassa oppineisuuden jumala.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota