Historian pikakurssi: Kuka oli teologi Jean Calvin?

Ranskalainen teologi Jean Calvin uskoi muun muassa, että kaikki ihmiset olivat syntisiä ja että Jumala oli ennalta päättänyt, päätyikö ihminen taivaaseen vai helvettiin. Mikä mies Jean Calvin oikein oli? Kerromme sinulle 5 minuutissa kaiken, mitä hänestä kannattaa tietää.

Matala hattu oli suurta muotia 1500-luvulla.

© Bridgeman Art Library

Jean Calvin (1509-1564): Elämä

Syntyi: Noyonissa Ranskassa

Opinnot: Latinaa, filosofiaa, lakia ja yleiskreikkaa Pariisissa, Orléansissa ja Bourgesissa

Työ: Teologi, kirkollinen johtaja, poliittinen ajattelija

Tunnetuin teos: Institutio religionis christianae eli ”Kristinuskon opetus”

Perhe: Naimisissa, kolme lasta (kuolivat varhain), kahden lapsen isäpuoli.

3 käännekohtaa elämässä

• Isänsä kehotuksesta Calvin alkoi lukea oikeustiedettä. Yliopistossa hän suorastaan imi itseensä aikansa uusia ajatuksia politiikasta, uskonnosta ja filosofiasta.

• 23-vuotiaana Calvin pohdiskeli synkkänä kuolemaa ja sen jälkeistä aikaa. Silloin hän oivalsi jotain ”todellisesta jumaluudesta” ja päätti omistaa elämänsä teologialle.

• Genevessä Calvin toimi kaupungin kirkol­lisena johtajana tiukasti protestanttisten periaatteiden mukaisesti ja teki siitä mielensä mukaisen uskonnollisen mallikaupungin.

... Aallonpohja

• Calvin vastusti katolista kirkkoa, joten häntä epäiltiin kerettiläisyydestä. Vuonna 1536 hän lähti Ranskasta maan­pakoon, jottei häntä poltettaisi roviolla.

Calvin perusti vuonna Geneveen 1559 koulun, jonka nimi on nykyisin hänen mukaansa Collège Calvin. Collège Calvin oli aikansa parhaiden teologien tyyssija.

© Shutterstock

Tärkeimmät ajatukset

Ihminen on syntinen!

Ihminen luotiin Jumalan kuvaksi, mutta hän menetti viattomuutensa, kun Aadam söi kielletyn hedelmän paratiisissa. Ihmiset ovat perineet Aadamin synnin ja ovat syyllisiä Jumalan silmissä.

Vain jumalallinen armo voi pelastaa ihmisen ikuiselta kadotukselta. Jumala yksin päättää, kuka pelastuu.

• Kaikki on ennalta määrättyä

Ihminen ei voi itse tehdä mitään pelastuksensa eteen. Rukoukset tai hyvät teot eivät auta, eikä ihminen voi ymmärtää Jumalan suunnitelmaa. Jumala voi aiheuttaa tuskaa ja Saatana tehdä ihmeitä.

Lopulta kaikki, mitä maailmassa tapahtuu, on Jumalan päättämää. Kukaan ei tiedä, pelastuuko hän, joskin valitut pärjäävät usein hyvin.

• Jumala määrää hallitsijan

Jean Calvin oli 1500-luvulla katolista kirkkoa vastaan nousseen saksalaisen uskonpuhdistajan Martti Lutherin seuraaja.

Lutherin tavoin Calvin oli sitä mieltä, että valtio ja kirkko oli pidettävä toisistaan erillään.

Yhteiskuntaa on silti johdettava kristittyjen periaatteiden mukaan, ja Calvinin mukaan kansan on kaadettava kaikki hallitsijat, joka asettuvat Jumalan sanaa vastaan.

Hallitsija on Jumalan ennalta määräämä, joten valta ei saa kulkea perintönä vaan kansan on valittava hallitsijansa, sillä kansa ilmaisee parhaiten Jumalan tahtoa.

Calvin vaati, että jokaisen on ­voitava vapaasti harjoittaa ­kristittyä uskoaan, mutta vaikka hän ajoi innokkaasti kannattajiensa oikeutta uskonnonvapauteen, hän vainosi itse toisin ajattelevia. ­

Kirkollisena johtajana Genevessä hän hallitsi kaupunkia kovalla kädellä ja määräsi kaikesta aina suku­puolielämästä pukeutumiseen asti oman uskonkäsityksensä mukaisesti.

Calvinin vaikutus...

YHDYSVALLAT: Joukko vainottuja englantilaisia kalvinisteja nousi vuonna 1620 maihin Amerikan itärannikolla ja perusti siirtokunnan, josta kasvoi sittemmin Yhdysvallat.

Uskonnon­vapauden ­periaate kirjattiin myöhemmin ­Yhdysvaltojen perustuslakiin, jossa kirkko ja valtio erotettiin toisistaan.

Moni ei tiedä, että...

Calvin kärsi migreenikohtauksista, jotka olivat ajoittain niin voimakkaita, että ne estivät häntä tekemästä töitä.

Hän pohdiskeli paljon terveyttään ja kirjoitti kirjeissään usein terveys­ongelmistaan, joihin kuului migreenipäänsäryn lisäksi vakavia vilustumisia, kihtiä, munuaiskiviä, kuumekohtauksia ja peräpukamia.