6 syytä Martti Lutherin suosioon

Protestantismi sai alkunsa 1500-luvulla Martti Lutherin kritiikistä katolista kirkkoa kohtaan. Hänen sanomansa levisi nopeasti muun muassa vaikutusvaltaisten ystävien sekä merkittävän keksinnön ansiosta.

Martti Luther (1483–1546) arvosteli katolista kirkkoa ja käänsi ensimmäisenä Raa­matun latinasta saksaksi.

© Shutterstock

Useimmat Länsi-Euroopan kristityt ovat nykyään joko katolisia tai ­protestantteja.

Jako on kuitenkin melko uusi asia: protestanttinen uskon­suunta syntyi 1500-luvulla, kun saksalainen munkki Martti ­Luther aloitti uskonpuhdistuksen kritisoimalla ­katolista ­kirkkoa.

Se ­onnistui vahvojen tukijoi­den ja ­uuden keksinnön ansiosta.

Aleksanteri VI järjesti orgioita paavin palatsissa.

© National museum warzaw

Moraaliton paavi suututti uskovaiset

1400-luvun lopulla paaviksi valittu Aleksanteri VI oli yksi historian paheellisimmista paaveista.

Katolisten pappien piti elää selibaa­tissa, mutta Aleksan­teri sai useita lapsia ­rakastajattariensa kanssa ja nimitti poikiaan ­kirkon korkeisiin virkoihin. ­Hänen toimensa ­suututtivat niin Lutheria kuin muitakin kristittyjä.

Lutherilla oli mahtavia ystäviä

Martti Luther sai vihollisia kirkon pii­ristä ­arvosteltuaan paavia julkisesti, mutta onnek­seen hänellä oli useita vaikutusval­taisia tukijoita ja ystäviä.

Yksi heistä oli Saksin vaaliruhtinas Fredrik III, ­joka tuki ­Lutheria sekä ­taloudellisesti että ­moraalisesti.

Fredrik oli riidoissa ­hartaana katolilaisena tunnetun Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarin kanssa, ja hän toivoi voivansa heikentää ­keisaria tukemalla Lutheria.

Jan Husin polttaminen suisti Böömin veriseen sisällissotaan.

© Bürgerbibliotek Bern

Aneet aiheuttivat kiukkua

Valtaosa kristityistä oli ruti­köyhiä, mutta katolinen kirkko käytti silti valtavia ­rahasummia Pietarinkirkon rakentamiseen Roomaan.

Vuonna 1515 paavi alkoi kerätä rahaa kirkon ­rakennustöihin myymällä aneita, joita ostamalla ihmiset ­saattoivat saada synnin kuin synnin anteeksi.

Luther ­hyökkäsi kirjoituksissaan anekauppaa ja paavia vastaan.

Lutherin puheet vetosivat köyhiin

Lutherin kotimaan Saksan väkiluku kasvoi nopeasti 1500-luvulla, minkä vuoksi maaseutuväestö joutui muuttamaan suurin joukoin kaupunkeihin etsimään työtä.

Kun nämä köyhät ja juurettomat ihmiset näkivät, miten ylellisesti johtavat kirkonmiehet elivät, he alkoivat tuntea katkeruutta.

Ei ole ihme, että Lutherin puheet henkilökohtaisesta uskosta ja kaikille ymmärrettävistä kansankielisistä kirkonmenoista vetosivat heihin.

Aneet aiheuttivat kiukkua

© Stralsund Museum

Gutenbergin painokone tuotti 240 valmista sivua tunnissa.

© shutterstock

Kirjapainotaito levitti Lutherin ajatuksia

Martti Lutherin ajatukset levisivät laajalle pitkälti Johannes Gutenbergin keksimän kirjapainon ansiosta.

Ennen kuin Gutenberg kehitti painokoneen vuonna 1439, yhden kirjan kopioi­minen ­käsin kesti kuukausia ja maksoi omai­suuksia. Lutherin alettua julkais­ta teoksiaan paavia arvos­televat kirjoitukset saavuttivat ensimmäistä kertaa laajan lukijakunnan muuallakin kuin kirkon piirissä.

Luther oivalsi nopeas­ti painetun sanan voiman ja ­julkaisi vuonna 1520 peräti kolme katolista kirkkoa arvostelevaa ­teosta sekä latinaksi että saksaksi.