El Araj Excavation Project

Pyhän Pietarin synnyinpaikka löytyi

Arkeologit ovat kaivaneet esiin mosaiikin, jossa ylistetään ”taivaallisten apostolien ylipäällikköä”. Tutkijoiden mukaan mosaiikki ratkaisee 1 500 vuotta vanhan kiistan Pyhän Pietarin synnyinpaikasta.

Missä Pyhä Pietari syntyi? Kaksi kylää väittivät kumpikin yli 700 vuotta olevansa kristillisen kirkon perustajan ja ensimmäisen paavin kotipaikka. Genesaretinjärven rannalla sijaitsevaan Kapernaumiin on rakennettu jopa kaksi kirkkoa apostolin oletetun synnyinkodin paikalle.

Betsaidassa seitsemän kilometriä Kapernaumista itään on vain yksi kirkko, mutta Betsaida kehuskeli, että juuri siellä Jeesus ruokki 5 000 ihmistä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Raamatussa molemmat kaupungit mainitaan Pietarin (noin 1–68 jaa) mahdollisina synnyinpaikkoina.

Sekä Kapernaum että Betsaida hylättiin keskiajalla ja ne katosivat kartalta, mutta nyt arkeologit uskovat selvittäneensä, kumpi kylä oli oikeassa.

Kapernaum (vas.) ja Betsaida (oik.) sijaitsivat molemmat Genesaretinjärven rannalla Pohjois-Israelissa.

© Shutterstock

Betsaida vei voiton

Arkeologit ovat löytäneet Pohjois-Israelissa sijaitsevan el-Arajin kaupungin kirkon sakaristosta mosaiikin, josta käy ilmi, että Raamatun Betsaida sijaitsi luultavasti el-Arajin paikalla. Kirkko rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla jaa., ja mosaiikissa on kreikankielinen teksti, joka ylistää ”taivaallisten apostolien ylipäällikköä”.

Israelilaisen Kinneret Collegen arkeologien mukaan teksti voi viitata vain apostoli Pietariin.

Bysanttilaisessa perinteessä Betsaidaa pidetään yleensä Pietarin kotipaikkana – ei Kapernaumia, kuten monet nykyään uskovat – ja kirkko rakennettiinkin todennäköisesti hänen kotinsa paikalle”, kaivausten johtaja Steven Notley toteaa.