Shutterstock
Kolmiapila ja hveosenkenkä vihreällä taustalla

Tämän vuoksi juhlitaan Pyhän Patrickin päivää

Irlannin kansallispyhimystä juhlitaan vuosittain 17. maaliskuuta muuallakin kuin Irlannissa.

Mikä on Pyhän Patrickin päivä?

Pyhän Patrickin päivä on vuosittainen juhlapäivä, jolloin muistetaan Irlannin kansallispyhimystä Pyhää Patrickia.

Se on myös Irlannin kansallispäivä, jossa sitä vietetään tietenkin joka vuosi. Päivää juhlitaan kuitenkin muuallakin – etenkin paikoissa, joihin on aikojen saatossa asettunut irlantilaisia siirtolaisia.

Miksi Pyhän Patrickin päivää vietetään?

Pyhän Patrickin päivää vietetään joka vuosi 17. maaliskuuta siksi, että Pyhä Patrick kuoli 17. maaliskuuta vuonna 461.

Pyhän Patrickin katedraali Dublinissa, Irlannissa

Pyhän Patrickin katedraali Irlannin pääkaupungissa Dublinissa.

© Shutterstock

Irlantilaispyhimys eli 400-luvulla, mutta juhliminen sai nykyisen muotonsa vasta myöhemmin.

Alun perin Pyhän Patrickin päivää juhlittiin Irlannissa kirkollisin ja uskonnollisin menoin, joilla kunnioitettiin Pyhää Patrickia.

Kun irlantilaissiirtolaiset toivat perinteen Yhdysvaltoihin 1700-luvulla, siitä tuli maallinen ja rennompi irlantilaisen kulttuurin juhla.

Chicagossa Yhdysvalloissa on vuosittainen perinne värjätä joki vihreäksi Pyhän Patrickin päivänä. Perinne alkoi vuonna 1962, jolloin kaupungin LVI-ammattiliitto värjäsi joen työssään käyttämällä aineella. Kaupunginhallitus ei halua paljastaa värjäysaineen tarkkaa koostumusta, mutta se vakuuttaa, että aine on vaaratonta ympäristölle ja viranomaisten hyväksymää.

Shutterstock

Maailman ensimmäinen Pyhän Patrickin päivän paraati pidettiin St. Augustinessa Floridassa vuonna 1601. Se oli silloin Espanjan siirtokunta, ja kulkueen idea oli irlantilaisen papin Ricardo Arturin.

Yli sata vuotta myöhemmin vuonna 1737 Bostonissa järjestettiin Pyhän Patrickin päivän paraati, kun Englannin armeijan irlantilaissotilaat marssivat kaduilla. 25 vuotta myöhemmin vuonna 1762 New Yorkissa nähtiin ensimmäinen Pyhän Patrickin kunniaksi järjestetty paraati.

Sittemmin on marssittu useissa kaupungeissa, ja irlantilaisten juhla on levinnyt myös muualle maailmaan.

Kuka Pyhä Patrick oli?

Irlantilaisen pyhimyksen Pyhän Patrickin patsas.

Tämä Pyhän Patrickin patsas on Tarakukkulalla (irlanniksi: Teamhair tai Cnoc na Teamhrach).

© Shutterstock

Pyhän Patrickin nimi oli alkuaan Patricius, ja hän syntyi Rooman valtakunnan länsiosassa Britanniassa vuonna 390.

Noihin aikoihin irlantilaiset kävivät usein laivoilla Britanniassa ryöstöretkillä, joilla oli tarkoitus muun muassa hankkia ihmisiä vietäväksi orjiksi Irlantiin.

Se kohtalo odotti myös tuolloin 15-vuotiasta Patriciusta, joka kaapattiin yöllä vanhempiensa talosta ja vietiin Irlantiin, jossa hän oli kuusi vuotta orjana.

Irlannissa Patricius koki uskonnollisen herätyksen, ja hän sai kutsumuksen levittää Jumalan sanaa. Kun hän palasi Britanniaan, hän alkoi opiskella piispaksi saadakseen luvan tehdä kristillistä lähetystyötä.

Myöhemmin hän palasi Irlantiin, ja häntä pidetään maan kristillistäjänä.

Kertomus Patriciuksen elämästä perustuu kirjeeseen, jonka hän itse kirjoitti vanhana miehenä.

Katolinen kirkko ei koskaan virallisesti kanonisoinut Pyhää Patrickia pyhimykseksi, mutta häntä on 1600-luvulta lähtien pidetty Irlannin suojeluspyhimyksenä.

Miksi Pyhä Patrick yhdistetään kolmiapilaan?

Pyhä Patrick kuvataan usein kolmiapila kädessään.

Se johtuu siitä, että hän uskomuksen mukaan olisi selittänyt ihmisille kristinuskon kolminaisuusoppia (Isä, Poika ja Pyhä Henki) kolmiapilan avulla. Kolmiapila ja vihreä väri ovat nykyään Irlannin kansallisia symboleja.

Pyhä Patrickin mukaan on nimetty katedraaleja

Pyhän Patrickin katedraali New Yorkissa
© Shutterstock

New York, USA

Pyhän Patrickin katedraali New Yorkissa on tärkeä miljoonakaupungin katolisille. Se edustaa uusgotiikkaa ja avattiin vuonna 1878.

Pyhän Patrickin katedraali Melbournessa
© Shutterstock

Melbourne, Australia

Pyhän Patrickin katedraali Melbournessa edustaa uusgotiikkaa. Se vihittiin vuonna 1897 mutta valmistui virallisesti vasta vuonna 1939.

Pyhän Patrickin katedraali Dublinissa

Dublin, Irlanti

Pyhän Patrickin katedraali Dublinissa avattiin vuonna 1191, ja se edustaa tyyliltään gotiikkaa.

Koko maailma juhlii Pyhän Patrickin päivänä

Pyhän Patrickin päivästä on tullut irlantilaisen kulttuurin juhla suurine paraateineen, joissa ihmiset pukeutuvat vihreisiin vaatteisiin ja päähineisiin. Juhlintaan kuuluu perinteinen ruoka, juoma, musiikki ja hauskanpito.

Lukuisat irlantilaiset pubit ympäri maailmaa täyttyvät ihmisistä Pyhän Patrickin päivänä.

Guinness-olut

Irlantilaisen Guinness-oluen myynti lähes kolminkertaistuu Pyhän Patrickin päivänä.

© Shutterstock

Guinness-oluen myynti kasvaa joka vuosi 17. maaliskuuta. Normaalipäivänä sitä myydään maailmanlaajuisesti 5,5 miljoonaa pinttiä, mutta Pyhän Patrickin päivänä sitä myydään 13 miljoonaa pinttiä.

Pyhän Patrickin päivän perinneruoka on suolattu naudanliha ja kaali, mikä juontuu amerikanirlantilaisten keskuudesta. 1800-luvun New Yorkissa suolattu naudanliha oli nimittäin halvempaa kuin sianliha, jota Irlannissa tavallisesti syötiin.