Pyhä luu ei olekaan Jeesuksen apostolin

Roomalaismunkit ovat uskoneet yli 1 500 vuotta, että heillä on Jeesuksen veljeksikin uskotun apostoli Jaakobin luu.

Roomalaismunkit ovat uskoneet yli 1 500 vuotta, että heillä on Jeesuksen veljeksikin uskotun apostoli Jaakobin luu.

Museo del Prado

Rooman Santi Apostoli -kirkon hallussa olevan ihmisen reisiluun kappaleen tutkimuksissa on selvinnyt, että luu ei ole Jeesuksen opetuslapsen Jaakob nuoremman, kuten kirkossa on uskottu. Tutkimuksen teki tanskalainen kemian professori Kaare Lund Rasmussen yhteistyössä useiden eurooppalaisten yliopistojen kanssa.

Munkit kääntyivät itse Lund Rasmussenin puoleen selvittääkseen, kuuluivatko kirkon omistuksessa olevat luut kahdelle Jeesuksen apostoleista, Jaakob nuoremmalle ja Filippukselle. Jotkut kristityt uskovat, että Jaakob nuorempi oli Jeesuksen veli.

Jotkut krisityt pitävät Jaakob nuorempaa Jeesuksen veljenä.

© Museo del Prado

Luut päätyivät Santi Apostoli -kirkkoon 500-luvulla. Noihin aikoihin oli tavallista, että kristittyjen marttyyrien hautoja avattiin ja niistä vietiin luita kirkkoihin pyhäinjäännöksiksi ja rukoiltavaksi.

Jäännös, jonka on uskottu olevan apostoli Filippuksen jalka, oli liian hauras tutkittavaksi. Sen sijaan reisiluun palaselle, jonka uskottiin olevan Jaakob nuoremman, tehtiin radiohiiliajoitus.

Luu kuului varhaiskristitylle

Kaare Lund Rasmussen joutui tuottamaan munkeille pettymyksen. Radiohiiliajoituksen mukaan reisiluu oli nimittäin jonkun muun henkilön, joka eli ajalla 214–340 jaa. Raamatun Jaakobin uskotaan kuolleen noin vuonna 62.

Radiohiiliajoitus kertoi totuuden

”Vaikka pyhäinjäännös ei ole Pyhän Jaakob nuoremman, se kertoo varhaisen kristinuskon historiasta”, selittää Kaare Lund Rasmussen verkkojulkaisu EurekAlertissa.

”Pidämme todennäköisenä, että ne, jotka ovat tuoneet reisiluun kappaleen Santi Apostoliin, ovat uskoneet sen kuuluneen Jaakob nuoremmalle. Se on varmasti otettu kristitystä haudasta, joten se kuuluu jollekulle varhaiskristitylle, oli tämä apostoli tai ei.”