Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Paavin ruumis tuomiolla

800-luvun lopulla paaveja kuoli tiheään, ja valtataistelujen tuoksinassa paavi Stefanus VI ei jättänyt jo kuolluttakaan paavia rauhaan vaan haastoi tämän oikeuteen.

Jean-Paul Laurens, Nantes Museum of Arts

800-luvun lopulla kirkkoa ravistelivat sisäiset valtataistelut, ja paavit vaihtuivat tiheään.

Vuonna 897 paavi Stefanus VI vei kiistat aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun hän kaivatti edeltäjänsä paavi Formosuksen mädäntyvän ruumiin haudasta, puetutti sen paavin asuun ja asetti sen oikeuteen.

Oikeudessa Stefanus VI muun muassa syytti Formosuksen toimineen piispana kahdessa paikassa yhtä aikaa kirkon lakien vastaisesti. Syytösten tarkoitus oli todennäköisesti peitellä sitä tosiseikkaa, että Stefanus oli itse syyllistynyt samaan.

Maanjäristystä pidettiin enteenä

Koska juuri Formosus oli nimittänyt Stefanuksen piispaksi, tämä yritti saada kuolleen paavin tuomituksi, jolloin kaikki tämän tekemät päätökset mitätöitäisiin.

Ruumis ei tietenkään voinut puolustautua, eikä edes monen huonona enteenä pitämä maanjäristys saanut Stefanusta perääntymään. Formosus tuomittiin, ja hänen ruumiinsa heitettiin Tiberiin.

Roomalaiset eivät kuitenkaan katsoneet hyvällä Stefanuksen toimia, ja hän päätyi pian vankilaan, jossa hänet kuristettiin.

Lue myös:

Uskontojen historia

Noitia on vainottu jo lähes 4 000 vuotta

2 minuuttia
Uskontojen historia

Miksi paavi perusti inkvisition?

1 minuuttia
Reformaatio

Paavia pilkattiin roimasti reformaation aikaan

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota