Shutterstock
Pääsiäismunia

Pääsiäinen: Miten ajankohta määritetään?

Pääsiäinen osuu eri vuosina eri päiville. Lue tästä, miten voit laskea sen ajankohdan.

Minkä muistoksi pääsiäistä vietetään?

Vuonna 30 Palestiinassa oltiin erittäin tyytymättömiä roomalaisten miehittäjien valtaan. Lukuisat saarnaajat yrittivät saada kansan nousemaan kapinaan. Yksi julistaja erottui muista: Jeesus Nasaretilainen sai ihmisjoukot kerääntymään ympärilleen – ja roomalaiset pelkäämään häntä.

Kun Jeesus saapui Jerusalemiin juutalaisten pääsiäisen aikaan, jännittynyt tilanne kärjistyi niin, että roomalaiset pidättivät Jeesuksen ja tuomitsivat hänet kuolemaan. Evankeliumien mukaan Jeesus kuoli ristille naulittuna huutaen: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?”

Siiitä alkaen pääsiäinen on ollut kristityille tärkeä juhla-aika, jota edeltää 40 päivän paasto. Itse pääsiäisviikko kestää palmusunnuntaista pääsiäispäivään. Kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivä liittyvät Jeesuksen elämän viimeisten päivien tapahtumiin.

Milloin on pääsiäinen?

Vuonna 2024 pääsiäissunnuntai on 31. maaliskuuta.

Pääsiäinen on eri vuosina eri aikaan. Jotta tiedetään, milloin pääsiäistä vietetään, täytyy tuntea sekä Kuun vaiheet että sunnuntaipäivien ajankohta kyseisenä vuonna.

Koska vuodessa on 52 viikkoa ja lisäksi yksi päivä – karkausvuonna kaksi päivää – sunnuntaiden päivämäärät vaihtelevat vuodesta toiseen ja toistuvat samanlaisina aina joka 28. vuosi.

Laskeminen on hieman monimutkaista, mutta tämä suhteellisen yksinkertainen muistisääntö auttaa: Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun jälkeen.

Kevätpäiväntasaus eli päivä, jolloin yö ja päivä ovat samanpituisia, määritettiin vuonna 325 maaliskuun 21. päiväksi. Pääsiäisen ajankohta voi siten olla 22. maaliskuuta – 25. huhtikuuta.

Pääsiäissunnuntai tulevina vuosina

  • 2024: 31. maaliskuuta 2024
  • 2025: 20. huhtikuuta 2025
  • 2026: 5. huhtikuuta 2026
  • 2027: 28. maaliskuuta 2027

Vanha laskuvirhe vaikuttaa

Laitteiden ja laskentamenetelmien kehittyessä on kuitenkin havaittu, että kevätpäiväntasaus siirtyy ajan mittaan, koska ajanlaskumme ei ole täysin tarkka. Vuonna 2019 kevätpäiväntasaus sattui esimerkiksi maaliskuun 20. päiväksi, ja sadan vuoden kuluttua se on 19. maaliskuuta.

Sen takia pääsiäisen ajankohtaakaan ei laskettu viime vuonna ihan perinteisen säännön mukaan.

Ensimmäinen täysikuu kevätpäiväntasauksen jälkeen vuonna 2019 oli nimittäin 21. maaliskuuta vastaisena yönä – eli ennen vanhaan tapaan määritettyä kevätpäiväntasausta. Siksi pääsiäinen laskettiin ensimmäisestä täysikuusta 21. maaliskuuta jälkeen eikä oikeasta kevätpäiväntasauksesta.

Mitä pääsiäisaamuna tapahtui?

Pääsiäispäivä ja Jeesuksen ylösnousemus

Jeesus ristiinnaulittiin pitkäperjantaina, ja hän nousi kuolleista kolmantena päivänä eli pääsiäispäivänä.

Uuden testamentin neljä evankeliumia eivät kerro, miten Jeesus nousi kuolleista. Niissä kuitenkin kerrotaan, että haudalle saapuneet Magdalan Maria ja muut naiset huomasivat, että kivi oli siirretty haudan suulta eikä Jeesus enää ollut haudassa.

Tanskalaisen taidemaalarin Carl Blochin teos Kristuksen ylösnousemus.

Tanskalaisen taiteilijan Carl Blochin Kristuksen ylösnousemus.

© Carl Bloch. Kristi Opstandelse, 1881. Statens Museum for Kunst, www.smk.dk

Matteuksen evankeliumissa tapahtumasta kerrotaan seuraavasti.

Kun naiset tulivat varhain pääsiäissunnuntain aamuna Golgatan kukkulan lähellä olevalle haudalle, maa alkoi järistä ja taivaasta astui Herran enkeli, joka kertoi heille Jeesuksen ylösnousemuksesta:

”Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin hän itse sanoi.”

Naiset olivat yhä hämmästyksissään, ja enkeli kehotti heitä lähtemään viemään sanomaa muille:

”Menkää kiireesti sanomaan hänen opetuslapsilleen: ’Hän on noussut kuolleista. Hän menee teidän edellänne Galileaan, siellä te näette hänet.’”

Galilea oli paikka, jossa Jeesus evankeliumien mukaan aloitti saarnaamisen ja sairaiden parantamisen.