Pääsiäinen: Miten ajankohta määritetään?

Pääsiäinen osuu eri vuosina eri päiville. Lue tästä, miten voit laskea sen ajankohdan.

Pääsiäinen osuu eri vuosina eri päiville. Lue tästä, miten voit laskea sen ajankohdan.

Milloin on pääsiäinen?

Pääsiäinen on eri vuosina eri aikaan. Jotta tiedetään, milloin pääsiäistä vietetään, täytyy tuntea sekä Kuun vaiheet että sunnuntaipäivien ajankohta kyseisenä vuonna.

Koska vuodessa on 52 viikkoa ja lisäksi yksi päivä – karkausvuonna kaksi päivää – sunnuntaiden päivämäärät vaihtelevat vuodesta toiseen ja toistuvat samanlaisina aina joka 28. vuosi.

Laskeminen on hieman monimutkaista, mutta tämä suhteellisen yksinkertainen muistisääntö auttaa: Pääsiäispäivä on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun jälkeen.

Kevätpäiväntasaus eli päivä, jolloin yö ja päivä ovat samanpituisia, määritettiin vuonna 325 maaliskuun 21. päiväksi. Pääsiäisen ajankohta voi siten olla 22. maaliskuuta – 25. huhtikuuta.

Vanha laskuvirhe vaikuttaa

Laitteiden ja laskentamenetelmien kehittyessä on kuitenkin havaittu, että kevätpäiväntasaus siirtyy ajan mittaan, koska ajanlaskumme ei ole täysin tarkka. Vuonna 2019 kevätpäiväntasaus sattui esimerkiksi maaliskuun 20. päiväksi, ja sadan vuoden kuluttua se on 19. maaliskuuta.

Sen takia pääsiäisen ajankohtaakaan ei laskettu viime vuonna ihan perinteisen säännön mukaan.

Ensimmäinen täysikuu kevätpäiväntasauksen jälkeen vuonna 2019 oli nimittäin 21. maaliskuuta vastaisena yönä – eli ennen vanhaan tapaan määritettyä kevätpäiväntasausta. Siksi pääsiäinen laskettiin ensimmäisestä täysikuusta 21. maaliskuuta jälkeen eikä oikeasta kevätpäiväntasauksesta.

Tässä ovat pääsiäispäivän ajankohdat lähivuosina

2023

9. huhtikuuta

2024

31. maaliskuuta

Minkä muistoksi pääsiäistä vietetään?

Vuonna 30 Palestiinassa oltiin erittäin tyytymättömiä roomalaisten miehittäjien valtaan. Lukuisat saarnaajat yrittivät saada kansan nousemaan kapinaan. Yksi julistaja erottui muista: Jeesus Nasaretilainen sai ihmisjoukot kerääntymään ympärilleen – ja roomalaiset pelkäämään häntä.

Kun Jeesus saapui Jerusalemiin juutalaisten pääsiäisen aikaan, jännittynyt tilanne kärjistyi niin, että roomalaiset pidättivät Jeesuksen ja tuomitsivat hänet kuolemaan. Evankeliumien mukaan Jeesus kuoli ristille naulittuna huutaen: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?”

Siiitä alkaen pääsiäinen on ollut kristityille tärkeä juhla-aika, jota edeltää 40 päivän paasto. Itse pääsiäisviikko kestää palmusunnuntaista pääsiäispäivään. Kiirastorstai, pitkäperjantai ja pääsiäispäivä liittyvät Jeesuksen elämän viimeisten päivien tapahtumiin.