En moderne gengivelse af Leonardo da Vincis maleri “Den Sidste Nadver”.

Opetuslapset tekivät Jeesuksen tunnetuksi

Historioitsijat uskovat, että opetuslasten lukumäärä vaihteli, mutta he ovat päätelleet, ketkä 12 alkuperäistä opetuslasta olivat.

Historioitsijat uskovat, että opetuslasten lukumäärä vaihteli, mutta he ovat päätelleet, ketkä 12 alkuperäistä opetuslasta olivat.

Scanpix/AKG-Images

Raamatun mukaan Jeesus valitsi 12 opetuslasta rinnalleen Jumalan valtakuntaan. Ylösnousemuksensa jälkeen hän kehotti näitä matkustamaan ja tekemään kaikki kansat opetuslapsikseen.

Historioitsijat uskovat, että opetuslasten lukumäärä vaihteli, mutta he ovat päätelleet, ketkä 12 alkuperäistä opetuslasta olivat.

Varmaa tietoa on vain vähän, mutta perimätiedon mukaan useimmat joutuivat kärsimään uskonsa puolesta.

Piirros on moderni versio Leonardo da Vincin kuuluisasta maalauksesta Viimeinen ehtoollinen.

Bartolomeus

Bartolomeus vaikutti kristillisen perimätiedon mukaan Arabiassa, Etiopiassa ja Armeniassa, jossa hän kärsi marttyyrikuoleman, kun hänet nyljettiin.

Kirkkohistorioitsija Eusebiuksen (n. 260–340) mukaan Bartolomeus matkusti aina Intiaan asti.

Jaakob nuorempi

Jaakob nuorempi oli yksi kristillisen alkuseurakunnan johtajista Jerusalemissa, mutta koska monet varhaisista lähteistä sekoittavat hänet Jeesuksen samannimiseen veljeen, luotettavaa tietoa hänestä ei ole.

Erään tarinan mukaan hänet ristiinnaulittiin Egyptissä, jossa hän oli lähetystyössä.

Andreas

Andreas oli Jeesuksen ensimmäisiä opetuslapsia. Kreikkalaisten lähteiden mukaan hän harjoitti lähetystyötä nykyisen Romanian, Venäjän ja Georgian alueella, ja Eusebius mainitsee hänen julistaneen myös Vähässä-Aasiassa.

Legendan mukaan Andreas ristiinnaulittiin X:n muotoiseen ristiin Kreikassa.

Juudas Iskariot

Juudas Iskariot oli opetuslapsi, joka kavalsi Jeesuksen 30 hopearahasta. Matteuksen evankeliumin mukaan Juudas katui tekoaan, heitti rahat temppeliin ylipappien eteen ja hirtti itsensä. Apostolien tekojen mukaan hän osti rahoilla palan maata mutta ”syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos”.

Pietari

Pietari oli Raamatun mukaan ensimmäinen, joka kohtasi ylösnousseen Jeesuksen. Hän oli perustamassa ensimmäistä seurakuntaa Jerusalemiin ja harjoitti lähetystoimintaa nykyisessä Turkissa sijainneessa Antiokiassa ja Kreikassa sijainneessa Korintissa.

Kirkollisen perimätiedon mukaan Pietari perusti Roomaan kristillisen seurakunnan, minkä vuoksi roomalaiskatolinen kirkko pitää häntä ensimmäisenä paavina.

Lisäksi kerrotaan, että keisari Nero teloitutti Pietarin vuonna 64.

Tarinan mukaan Pietari ristiinnaulittiin pää alaspäin, koska hän ei katsonut olevansa riittävän arvokas tullakseen ristiinnaulituksi Jeesuksen tavoin.

Taiteessa ja kansanperinteessä Pietari kuvataan usein taivaan portinvartijana, sillä evankeliumien mukaan Jeesus lupasi hänelle taivaan avaimet.

Johannes

Johannes oli Jeesuksen läheisimpiä opetuslapsia, ja hän vaikutti vahvasti Jerusalemin alkuseurakunnassa.

Johanneksen kohtalosta ei tiedetä paljonkaan. Yhden tarinan mukaan hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 70, toisen mukaan hän kuoli luonnollisesti satavuotiaana Vähässä-Aasiassa.

Tuomas

Tuomas julisti kristinuskoa perimätiedon mukaan Syyriassa, Parthiassa (nykyisen Iranin tienoilla) ja Vähässä-Aasiassa (nykyinen Turkki), ennen kuin matkusti Intiaan. Tuomaksen kerrotaan perustaneen Intiaan seurakuntia, joista polveutuvat nykyiset ns. tuomaskristityt. Tuomas kärsi marttyyrikuoleman.

Jaakob vanhempi

Jaakob vanhempi oli Jeesuksen ensimmäisiä opetuslapsia. Apostolien tekojen mukaan juutalainen kuningas Herodes Agrippa mestautti Jaakobin. Kirkon perimätiedon mukaan tämä tapahtui noin vuonna 44.

Filippus

Filippus oli paikalla, kun Johannes Kastaja kastoi Jeesuksen. Jeesuksen kuoleman jälkeen Filippus vaikutti aluksi Palestiinassa, jossa hän mm. kastoi afrikkalaisen kuningattaren hoviin kuuluneen miehen.

Filippuksen kerrotaan matkustaneen Vähään-Aasiaan, missä hänet ensin ristiinnaulittiin ja sitten kivitettiin hengiltä.

Matteus

Matteus – joka on todennäköisesti sama henkilö kuin Markuksen evankeliumissa mainittu Leevi – oli alunperin tullimies. Hänen mukaansa on nimetty evankeliumi, mutta historioitsijoiden mukaan on epätodennäköistä, että hän olisi itse kirjoittanut sitä. Perimätiedon mukaan Matteus julisti Juudeassa ja Parthiassa. Hänen kuolemantavastaan ei ole varmuutta.

Taddeus

Taddeus harjoitti lähetystyötä muun muassa Palestiinassa, Syyriassa, Libyassa, Armeniassa ja Parthiassa, jossa hän kuoli marttyyrina Simonin kanssa. Tarina kertoo, että hänet hakattiin nuijalla kuoliaaksi.

Simon

Simon julisti evankeliumia Egyptissä ja liittyi sitten Taddeuksen seuraan julistamaan Armeniaan ja Parthiaan, jossa hänet surmattiin sahaamalla keskeltä kahtia.

Toisen ja kiistellymmän legendan mukaan Simon matkusti Englantiin, missä hänet teloitettiin nykyisessä Lincolnshiressä.