Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko Torinon käärinliina aito?

Torinon käärinliinan aitous kyseenalaistettiin heti liinan tultua päivänvaloon keskiajan Ranskassa. Nykyaikaisilla tutkimusmenetelmillä liinan ikä ja alkuperä on kuitenkin pystytty määrittämään melko tarkasti.

Giuseppe Enrie/Wikimedia

Torinon käärinliina on noin 4,5 metrin pituinen pellavakangas, johon Jeesus väitetysti käärittiin ristiinnaulitsemisen jälkeen noin 2 000 vuotta sitten. Kankaassa erottuu miehen ruumiin hahmo, ja siinä on veritahroja niissä kohdissa, joihin Jeesusta haavoitettiin.

Ensimmäinen kirjallinen viittaus käärinliinaan on peräisin vuodelta 1354. Tekstin mukaan eräs ritari esitteli liinaa Lireyn kirkossa Ranskassa, mutta siinä ei kerrota, mistä ritari oli käärinliinan saanut ja missä sitä oli säilytetty ristiinnaulitsemisen jälkeen.

Käärinliina houkutteli kirkkoon paljon pyhiinvaeltajia, mutta jo vuonna 1389 Troyes’n piispa kirjoitti paaville, että muuan paikallinen taiteilija oli tunnustanut väärentäneensä käärinliinan.

Käärinliinassa oleva kuvio näkyy selvästi negatiivikuvissa.

© Art Collection 2/Imageselect

Piispa oli todennäköisesti oikeassa, sillä käärinliinan aitous on kiistetty lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa. Esimerkiksi kolme vuonna 1988 tehtyä erillistä radiohiiliajoitusta ajoittivat liinan vuosiin 1260–1390.

Vuonna 2018 tutkijat tutkivat liinan veritahroja nykyaikaisen oikeuslääketieteen keinoin ja totesivat, etteivät tahrat ole aitoja vaan ne ovat todennäköisesti väärennettyjä.

VIDEO – Katso, miten radiohiiliajoitus tehtiin:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota