Giuseppe Enrie/Wikimedia

Onko Torinon käärinliina aito?

Torinon käärinliinan aitous kyseenalaistettiin heti liinan tultua päivänvaloon keskiajan Ranskassa. Nykyaikaisilla tutkimusmenetelmillä liinan ikä ja alkuperä on kuitenkin pystytty määrittämään melko tarkasti.

Torinon käärinliina on noin 4,5 metrin pituinen pellavakangas, johon Jeesus väitetysti käärittiin ristiinnaulitsemisen jälkeen noin 2 000 vuotta sitten. Kankaassa erottuu miehen ruumiin hahmo, ja siinä on veritahroja niissä kohdissa, joihin Jeesusta haavoitettiin.

Ensimmäinen kirjallinen viittaus käärinliinaan on peräisin vuodelta 1354. Tekstin mukaan eräs ritari esitteli liinaa Lireyn kirkossa Ranskassa, mutta siinä ei kerrota, mistä ritari oli käärinliinan saanut ja missä sitä oli säilytetty ristiinnaulitsemisen jälkeen.

Käärinliina houkutteli kirkkoon paljon pyhiinvaeltajia, mutta jo vuonna 1389 Troyes’n piispa kirjoitti paaville, että muuan paikallinen taiteilija oli tunnustanut väärentäneensä käärinliinan.

Käärinliinassa oleva kuvio näkyy selvästi negatiivikuvissa.

© Art Collection 2/Imageselect

Piispa oli todennäköisesti oikeassa, sillä käärinliinan aitous on kiistetty lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa. Esimerkiksi kolme vuonna 1988 tehtyä erillistä radiohiiliajoitusta ajoittivat liinan vuosiin 1260–1390.

Vuonna 2018 tutkijat tutkivat liinan veritahroja nykyaikaisen oikeuslääketieteen keinoin ja totesivat, etteivät tahrat ole aitoja vaan ne ovat todennäköisesti väärennettyjä.

VIDEO – Katso, miten radiohiiliajoitus tehtiin:

Video