Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Noitia ja noitavainoja

Vuonna 1944 englantilainen nainen sai noituudesta sakkorangaistuksen. Hänen tuomionsa oli viimeinen Länsi-Euroopan yli 500-vuotisessa noitavainojen historiassa.

Oudot ilmiöt ja muista poikkeavat ihmiset ovat aina herättäneet pelkoa. Menneinä vuosisatoina taikauskolla oli ihmisten maailmankuvassa vankka sija ja monet luonnollisetkin tapahtumat selitettiin noituudella.

Noituussyytteitä nostettiin herkästi, ja kymmenettuhannet syylliseksi todetut kokivat tuskallisen kuoleman polttoroviolla tai hirsipuussa.

Alla on lueteltu muutamia virstanpylväitä noitavainojen historiasta.

 • 1480–1700: Noitavainojen suuruuden aika

  Varsinaisia tilastoja ei ole, mutta yleisen arvion mukaan noituudesta syytettynä teloitettiin 40 000–100 000 ihmistä.

 • 1563: Wiesensteig, Saksa

  Ensimmäinen laaja noitavaino Euroopassa. Noituudesta epäillyt 63 naista todettiin kaikki syyllisiksi, ja heidät poltettiin roviolla.

 • 1590: North Berwick, Skotlanti

  Merellä riehui kova myrsky Skotlannin kuninkaan Jaakko VI:n purjehtiessa Tanskaan tulevan vaimonsa prinsessa Annan luo. Huonon sään aiheuttajiksi epäillyt 70 ihmistä saivat syytteen noituudesta.

 • 1612: Køge, Tanska

  Køgen kaupungissa asuva varakas kauppias väitti, että eräs sikäläinen nainen oli noitunut hänen talonsa ja lähettänyt pahat henget sitä riivaamaan. Syytökset johtivat lopulta siihen, että yhteensä 20 naista tuomittiin noituudesta ja poltettiin roviolla.

 • 1645–1646: Englanti

  Noituudesta syytettyjen määrä oli noitien vainoajan Matthew Hopkinsin lyhyen uran aikana suurempi kuin edeltävien 100 vuoden aikana yhteensä. Hopkins ehti poltattaa roviolla noin 200 niistä kaikkiaan noin 500 naisesta, jotka Englannissa kokivat tämän kohtalon.

 • 1692–1693, Massachusetts, USA

  Salemin noitaoikeudenkäynneissä yli 150:tä henkilöä epäiltiin noituudesta. Lopulta oikeuden eteen joutui kuitenkin vain 19, jotka kaikki todettiin syyllisiksi ja hirtettiin.

 • 1811: Rössel, Saksa

  Barbara Zdunk teloitettiin noituudesta – viimeisenä Euroopassa.

 • 1836: Etelä-Amerikka

  Espanjan inkvisitio teloitutti viimeisen uhrinsa. Tämä oli todettu syylliseksi noituuteen ja harhaoppisuuteen.

 • 1944: Lontoo, Englanti

  Jane Yorke joutui vuoden 1735 lain perusteella syytteeseen noituudesta, koska hän oli esiintynyt kuolleiden kanssa keskustelevana meediona. Rangaistukset olivat kuitenkin vuosien mittaan lieventyneet, ja hänet tuomittiin vain 5 punnan sakkoihin. Yorke oli viimeinen, joka on länsimaissa ollut virallisesti syytettynä noituudesta.

Lähteet:
Nationalencyklopædien
en.wikipedia.org
A history of witchcraft

Taiteilijan lennokas näkemys Salemin noitaoikeudenkäynneistä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota