Noitia ja noitavainoja

Vuonna 1944 englantilainen nainen sai noituudesta sakkorangaistuksen. Hänen tuomionsa oli viimeinen Länsi-Euroopan yli 500-vuotisessa noitavainojen historiassa.

Oudot ilmiöt ja muista poikkeavat ihmiset ovat aina herättäneet pelkoa. Menneinä vuosisatoina taikauskolla oli ihmisten maailmankuvassa vankka sija ja monet luonnollisetkin tapahtumat selitettiin noituudella.

Noituussyytteitä nostettiin herkästi, ja kymmenettuhannet syylliseksi todetut kokivat tuskallisen kuoleman polttoroviolla tai hirsipuussa.

Alla on lueteltu muutamia virstanpylväitä noitavainojen historiasta.

1480–1700: Noitavainojen suuruuden aika

Varsinaisia tilastoja ei ole, mutta yleisen arvion mukaan noituudesta syytettynä teloitettiin 40 000–100 000 ihmistä.

1563: Wiesensteig, Saksa

Ensimmäinen laaja noitavaino Euroopassa. Noituudesta epäillyt 63 naista todettiin kaikki syyllisiksi, ja heidät poltettiin roviolla.

1590: North Berwick, Skotlanti

Merellä riehui kova myrsky Skotlannin kuninkaan Jaakko VI:n purjehtiessa Tanskaan tulevan vaimonsa prinsessa Annan luo. Huonon sään aiheuttajiksi epäillyt 70 ihmistä saivat syytteen noituudesta.

1612: Køge, Tanska

Køgen kaupungissa asuva varakas kauppias väitti, että eräs sikäläinen nainen oli noitunut hänen talonsa ja lähettänyt pahat henget sitä riivaamaan. Syytökset johtivat lopulta siihen, että yhteensä 20 naista tuomittiin noituudesta ja poltettiin roviolla.

1645–1646: Englanti

Noituudesta syytettyjen määrä oli noitien vainoajan Matthew Hopkinsin lyhyen uran aikana suurempi kuin edeltävien 100 vuoden aikana yhteensä. Hopkins ehti poltattaa roviolla noin 200 niistä kaikkiaan noin 500 naisesta, jotka Englannissa kokivat tämän kohtalon.

1692–1693, Massachusetts, USA

Salemin noitaoikeudenkäynneissä yli 150:tä henkilöä epäiltiin noituudesta. Lopulta oikeuden eteen joutui kuitenkin vain 19, jotka kaikki todettiin syyllisiksi ja hirtettiin.

1811: Rössel, Saksa

Barbara Zdunk teloitettiin noituudesta – viimeisenä Euroopassa.

1836: Etelä-Amerikka

Espanjan inkvisitio teloitutti viimeisen uhrinsa. Tämä oli todettu syylliseksi noituuteen ja harhaoppisuuteen.

1944: Lontoo, Englanti

Jane Yorke joutui vuoden 1735 lain perusteella syytteeseen noituudesta, koska hän oli esiintynyt kuolleiden kanssa keskustelevana meediona. Rangaistukset olivat kuitenkin vuosien mittaan lieventyneet, ja hänet tuomittiin vain 5 punnan sakkoihin. Yorke oli viimeinen, joka on länsimaissa ollut virallisesti syytettynä noituudesta.

Lähteet:
Nationalencyklopædien
en.wikipedia.org
A history of witchcraft

Taiteilijan lennokas näkemys Salemin noitaoikeudenkäynneistä.