Didgeman & MyName (Gryffindor)
Jeesus reliikit risti

Ovatko Jeesukseen liitetyt reliikit aitoja?

Palanen pyhästä rististä, käärinliina ja jopa esinahan suikale – lukuisat esineet, joiden väitetään liittyvän Jeesukseen, ovat olleet vuosisatoja haluttuja kristittyjen keskuudessa.

Jos omistaa jotakin pyhälle henkilölle, esimerkiksi pyhimykselle, kuulunutta, tämän pyhyys tarttuu omistajaankin – jotakuinkin näin ajateltiin keskiajan Euroopassa, missä kristityt etsivät kiihkeästi uskonnollisia pyhäinjäännöksiä.

Pyhimysten ruumiinosien ja heille kuuluneiden esineiden tiedettiin tekevän ihmeitä, ja niiden avulla saattoi myös ansaita omaisuuksia. Kysytyimpiä olivat Jeesus Kristukseen liittyneet pyhäinjäännökset, ja ne olivat tästä syystä yleensä varattuja hallitsijoille ja muille Euroopan mahtimiehille.

”Jos kaikki palaset kerättäisiin yhteen, niitä olisi suuri laivalastillinen.” Ranskalainen teologi ja uskonpuhdistaja Jean Calvin pyhän ristin osiksi väitetyistä kappaleista

Joka kirkolla oli kappale pyhää ristiä

Tärkeimpiä Jeesukseen liittyviä pyhäinjäännöksiä olivat palaset rististä, johon Jeesus oli ristiinnaulittu. Monien kirkkohistorioitsijoiden mukaan ristin löysi 300-luvulla Rooman keisarin Konstantinus Suuren äiti Pyhä Helena.

Löydön jälkeen pyhiä puunpalasia alkoi pulpahdella esiin ympäri Eurooppaa, ja nykyisin sadat kirkot väittävät, että niiden hallussa on ristin paloja.

Palasten aitoutta ei ole pystytty todentamaan, ja uskonpuhdistaja ja teologi Jean Calvin totesikin 1500-luvulla kuivasti, että ”jos kaikki palaset kerättäisiin yhteen, niitä olisi suuri laivalastillinen”.

Pyhä risti

Pyhän ristin palasia kerrotaan olevan tallessa useissa paikoissa eri puolilla maailmaa – tämä pala on Wienin keisarillisesta aarrekammiosta.

© Jason Ruck

Kirkko kielsi pyhän esinahan

Muita merkittäviä Jeesukseen liitettyjä reliikkejä ovat orjantappurakruunu Pariisin Louvressa, käärinliina Torinon tuomiokirkossa, kasapäin nauloja Jeesuksen rististä sekä keihäs, jolla Jeesusta pistettiin.

Yhteistä kaikille esineille on se, että tutkijat eivät ole toistaiseksi voineet yksiselitteisesti todistaa niiden yhteyttä Jeesukseen.

Sama koskee reliikeistä erikoisinta – Jeesuksen esinahkaa, joka oli niin suosittu, että niitä tunnettiin keskiajalla peräti kahdeksantoista kappaletta. Asian arkaluontoisuuden vuoksi Vatikaani kuitenkin kielsi maininnat esinahkareliikistä vuonna 1900.

VIDEO: Kymmenen tunnettua Jeesukseen liittyvää pyhäinjäännöstä

Video