Miten Delfoin oraakkeli ennusti?

Menikö Delfoin oraakkeli transsiin ennustaessaan?

Delfoin oraakkeli "keskusteli" Apollon-jumalan kanssa maakaasujen voimalla.

Delfoin oraakkeli hengitti kaasuhuuruja

Antiikin kreikkalaiset kävivät 1 200 vuoden ajan Delfoissa kuullakseen Apollon-jumalan neuvoja oraakkelin välityksellä. Naispuolinen oraakkeli ennusti transsissa tapahtumia maan ja taivaan väliltä, lemmenasioista sotaan. Kreikkalaiset eivät tienneet, että Delfoin oraakkelin suhde Apolloniin oli maanläheisempi kuin miltä se näytti. Hänen transsinsa johtui nimittäin mitä ilmeisimmin maakaasuista.

Kaasuja tihkui kallionhalkeamasta

Oraakkelin transsiinvaipumispaikan alta on löydetty kallioperästä halkeamia, joista purkautuu kaasua ja pohjavettä maan pinnalle. Kemiallisten analyysien mukaan temppelin alaiset kalkkikivikerrokset sisältävät sekä metaania että etaania. Erityisen mielenkiintoista on paikalta löytynyt eteeni, kaasu, jota on käytetty nukutusaineena aina 1800-luvulle asti. Pieninä annoksina eteeni aiheuttaa euforian tunteen, suurina annoksina se nukuttaa. Paikka on ollut siis otollinen transsiin pääsemiselle.

Kreikkalainen filosofi keksi oraakkelin salaisuuden

Myös kreikkalainen filosofi Plutarkhos havaitsi tämän yhteyden. Hänestä tuli noin vuonna 95 yksi niistä papeista, jotka tulkitsivat oraakkelin lausuntoja, ja hän huomasi tämän hengittävän lattian
halkeamasta nousevia höyryjä. Plutarkhos kuvaili, miten höyryt tulivat maan alta ja vaikuttivat oraakkeliin. Delfoin oraakkeli antoi neuvojaan ja ennustuksiaan aina vuoteen 392, jolloin kristityt kielsivät hänen kulttinsa.