Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mitä eroa on šiia- ja sunnimuslimeilla?

Miksi muslimit jakautuivat kahteen riitaisaan ryhmään?

Muslimit jakautuivat kahteen ryhmään profeetta Muhammadin kuoltua vuonna 632. ­Sunnit halusivat valita Muhammadin seuraajaksi tämän ansioituneimman ­seuraajan, kun taas šiiat halusivat johtajuuden siirtyvän perintönä Muhammadin serkulle ja vävylle Alille sekä tämän jälkeläisille.

Ensimmäiseksi kalifiksi eli muslimien poliittiseksi ja uskonnolliseksi johtajaksi valittiin Muhammadin ystävä ja neuvonantaja Abu Bakr. Šiiavähemmistö piti kuitenkin kiinni kannas­taan, jonka mukaan Ali oli muslimien oikeutettu johtaja.

600–800-luvuilla raivon­neiden sunnien ja šiiojen välisten uskonsotien aikana murhat­tiin 12 šiiajohtajaa. Šiiat uskovat yhä, että Allah pelasti viimeisen johtajista ja että tämä palaa vielä ­tuomaan maailmaan rauhan.

Valtaosa muslimeista on sunneja. Sunnien ja šiiojen uskon­käsityksissä ei ole suuria eroja. Sunnimuslimien alueet on merkitty vaaleanvihreällä, šiiojen tummanvihreällä.

Lue myös:

Arkielämä

Tämän vuoksi dollarissa on pyramidi

1 minuuttia
Uskontojen historia

Kysymys: Mikä on ramadan?

1 minuuttia
Uskontojen historia

Tämä oli ensimmäinen yhden jumalan uskonto

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota