Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Minne juutalaiset pakenivat Espanjasta?

Uskonnolliset jännitykset kasvoivat Espanjassa katolisten vallattua niemimaan takaisin. Pian juutalaisia alettiin vainota ja karkottaa maasta.

Niin sanottu reconquista eli muslimien ajaminen pois Pyreneiden niemimaalta johti Espanjassa myös juutalaisvainoihin. 1300-luvulla Espanjassa säädettiin juu­talaisvastaisia lakeja ja heitä alettiin ­murhata valtion siunauksella.

Vainot ­kärjistyivät vuoden 1391 pogromissa, jossa tapettiin tuhansia juutalaisia ja ­pakkokäännytettiin vielä enemmän.

Tuolloin juutalaisia siirtyi maurien hal­litsemaan Granadaan Etelä-Espanjassa, sillä siellä heillä oli vielä jonkinlainen vapaus harjoittaa uskoaan. Granada ­kaatui ­kuitenkin lopul­lisesti vuonna 1492, kun Espanja yhdistyi vahvan kristityn ­hallitsijaparin, ­Kastilian ­Isabella I:n ja ­Aragonian Ferdinand II:n, alaisuudessa.

Isabella ja Ferdinand halusivat tehdä valtakunnastaan puhtaasti kristityn, ja Espanjan ­juutalaisille annettiinkin vain kaksi vaihtoehtoa: joko kääntyä kristityksi tai joutua karkotetuksi maasta.

Isabellan asetus, jolla Espanjan juutalaiset karkotettiin.

© Creative Commons/Museum of the Jewish People at Beit Hatfutsot

Kuningatar Isabella ajoi juutalaiset Espanjasta

Kuningatar Isabella karkotti juutalaiset Espanjasta vuonna 1492 asetuksella, joka mitätöitiin virallisesti vasta vuonna 1968.

Vuonna 2014 Espanja päätti, että karkotet­tujen juutalaisten jälkeläiset voivat saada Espanjan kansalai­suuden ”korvauksena häpeällisestä men­neisyydestämme”.

Espanjalaislähtöisiä juutalaisia ­kutsutaan sefardijuutalaisiksi. Jotkut sefardit pakenivat juutalaisyhteisöihin Maghrebin ­alueelle Pohjois-Afrikkaan, jotkut ­esimerkiksi Jerusalemiin tai Kairoon.

Ottomaanien valtakunnan sulttaani myönsi juutalaisille turvapaikan, joten moni päätyi Espanjasta myös Balkanille esimerkiksi Thessalonikiin tai Izmiriin. Nykyisin maailman juutalaisista noin 16 prosenttia on sefardeja.

Kartta juutalaisten paosta Espanjasta:

Tvangskristne måtte blive

Mellem 50.000 og 70.000 jøder valgte at lade sig døbe som kristne for at blive i Spanien.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Fandt til Nordafrika

I Maghreb i Nordafrika ­dannede de forviste spanske jøder mange nye samfund.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

Forvist en gang til

Jødefordrivelserne bredte sig også i det øvrige Europa. De spanske jøder, der var flygtet til Italien, blev udvist få år senere.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images

En barmhjertig sultan

Osmannernes hersker, Beyazit 2., gav udstrakt amnesti til de spanske jøder. En stor del af jøderne kom derfor hertil.

Ali Meyer/Corbis Historical/Getty Images