Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milloin Jeesuksesta tuli vaaleaihoinen?

Jeesus kuvataan usein vaaleaihoisena. Maalausten kuva ei kuitenkaan vastaa sitä, miltä hän todellisuudessa näytti.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Tiedetään, että Jeesus eli Lähi-idässä noin kaksituhatta vuotta sitten ja on siis todennäköisesti ollut melko tummaihoinen ja -hiuksinen. Silti Jeesus ei muistuta tummaa, parrakasta juutalaista edes varhaiskristillisissä kuvauksissa.

Vanhimmassa tunnetussa kuvassa Jeesuksesta vuodelta 235 hänet on kuvattu parrattomaksi kreikkalais-roomalaisen näköiseksi mieheksi.

Ilmeisesti varhaisten kuvausten tarkoitus on ollut realistisen kuvauksen sijaan vakiinnuttaa Jeesus uuden kristillisen uskon johtajaksi, ja siksi hänet kuvattiin paikallisten traditioiden mukaisesti roomalaista jumalaa muistuttavaksi.

Jeesuksen todellinen ulkonäkö:

Jeesus kuvataan usein vaalean eurooppalaisen näköisenä – mikä voi olla kaukana todellisuudesta.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Hiukset ja parta olivat ehkä lyhyet ja kiharat ja tummanruskeat tai mustat, kuten juutalaisilla miehillä Juudeassa yleensä.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Jeesuksen ihonväriä tai ulkonäköä ei kuvailla Raamatussa eikä historiallisissa lähteissä. Raamatun mukaan Juudaksen piti osoittaa Jeesus roomalaisille ennen ristiinnaulitsemista, minkä perusteella Jeesus ei eronnut ulkoisesti muista juutalaismiehistä.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Tältä Jeesus ehkä näytti

Asiantuntijat selvittivät vuonna 2001 oikeuslääketieteellisin menetelmin, miltä Jeesus saattoi näyttää. Tulos vastasi pitkälti käsitystä tyypillisestä juutalaismiehestä 2 000 vuotta sitten: lyhythiuksinen, tummahkohipiäinen ja voimakaspiirteinen.

GraphicaArtis/Bridgeman Images & Bob Collier/Getty Images

Valkoinen Jeesus-kuva levisi

Seuraavina vuosisatoina Jeesus kuvattiin kuin antiikin filosofi vaaleaihoisena, pitkähiuksisena ja parrakkaana. Etenkin Bysantin kirkossa vaalea Jeesus oli yleinen kuva-aihe, ja keskiajalla siitä tuli yleinen tapa kuvata Jeesusta.

Renessanssiaikana mielikuva vain vahvistui monien tunnettujen taiteilijoiden, kuten Leonardo da Vincin ja Michelangelon, maalauksissa. Eurooppalaisten vallattua siirtomaita vaalea Jeesus-kuva seurasi mukana ja levisi kaikkialle maailmaan.

Jeesuksen kuvaaminen paikalliseen tapaan ei ole kuitenkaan vain länsimainen ilmiö. Etnisiä versioita Jeesuksesta esiintyy muun muassa Etiopiassa ja Kiinassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota