GraphicaArtis/Bridgeman Images

Tältä Jeesus oikeasti näytti

Jeesus kuvataan usein vaaleaihoisena. Maalausten kuva ei kuitenkaan vastaa sitä, miltä hän todellisuudessa näytti. Katso tutkijoiden näkemys vapahtajan ulkonäöstä alla olevasta galleriasta.

Tiedetään, että Jeesus eli Lähi-idässä noin kaksituhatta vuotta sitten ja on siis todennäköisesti ollut melko tummaihoinen ja -hiuksinen. Silti Jeesus ei muistuta tummaa, parrakasta juutalaista edes varhaiskristillisissä kuvauksissa.

Vanhimmassa tunnetussa kuvassa Jeesuksesta vuodelta 235 hänet on kuvattu parrattomaksi kreikkalais-roomalaisen näköiseksi mieheksi.

Ilmeisesti varhaisten kuvausten tarkoitus on ollut realistisen kuvauksen sijaan vakiinnuttaa Jeesus uuden kristillisen uskon johtajaksi, ja siksi hänet kuvattiin paikallisten traditioiden mukaisesti roomalaista jumalaa muistuttavaksi.

Jeesuksen todellinen ulkonäkö:

Jeesus kuvataan usein vaalean eurooppalaisen näköisenä – mikä voi olla kaukana todellisuudesta.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Hiukset ja parta olivat ehkä lyhyet ja kiharat ja tummanruskeat tai mustat, kuten juutalaisilla miehillä Juudeassa yleensä.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Jeesuksen ihonväriä tai ulkonäköä ei kuvailla Raamatussa eikä historiallisissa lähteissä. Raamatun mukaan Juudaksen piti osoittaa Jeesus roomalaisille ennen ristiinnaulitsemista, minkä perusteella Jeesus ei eronnut ulkoisesti muista juutalaismiehistä.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Tältä Jeesus ehkä näytti

Asiantuntijat selvittivät vuonna 2001 oikeuslääketieteellisin menetelmin, miltä Jeesus saattoi näyttää. Tulos vastasi pitkälti käsitystä tyypillisestä juutalaismiehestä 2 000 vuotta sitten: lyhythiuksinen, tummahkohipiäinen ja voimakaspiirteinen.

GraphicaArtis/Bridgeman Images & Bob Collier/Getty Images

Valkoinen Jeesus-kuva levisi

Seuraavina vuosisatoina Jeesus kuvattiin kuin antiikin filosofi vaaleaihoisena, pitkähiuksisena ja parrakkaana. Etenkin Bysantin kirkossa vaalea Jeesus oli yleinen kuva-aihe, ja keskiajalla siitä tuli yleinen tapa kuvata Jeesusta.

Renessanssiaikana mielikuva vain vahvistui monien tunnettujen taiteilijoiden, kuten Leonardo da Vincin ja Michelangelon, maalauksissa.

Eurooppalaisten vallattua siirtomaita vaalea Jeesus-kuva seurasi mukana ja levisi kaikkialle maailmaan.

Jeesuksen kuvaaminen paikalliseen tapaan ei ole kuitenkaan vain länsimainen ilmiö. Etnisiä versioita Jeesuksesta esiintyy muun muassa Etiopiassa ja Kiinassa.