Milloin Jeesuksesta tuli vaaleaihoinen?

Jeesus kuvataan usein vaaleaihoisena. Maalausten kuva ei kuitenkaan vastaa sitä, miltä hän todellisuudessa näytti.

Jeesus kuvataan usein vaaleaihoisena. Maalausten kuva ei kuitenkaan vastaa sitä, miltä hän todellisuudessa näytti.

GraphicaArtis/Bridgeman Images

Tiedetään, että Jeesus eli Lähi-idässä noin kaksituhatta vuotta sitten ja on siis todennäköisesti ollut melko tummaihoinen ja -hiuksinen. Silti Jeesus ei muistuta tummaa, parrakasta juutalaista edes varhaiskristillisissä kuvauksissa.

Vanhimmassa tunnetussa kuvassa Jeesuksesta vuodelta 235 hänet on kuvattu parrattomaksi kreikkalais-roomalaisen näköiseksi mieheksi.

Ilmeisesti varhaisten kuvausten tarkoitus on ollut realistisen kuvauksen sijaan vakiinnuttaa Jeesus uuden kristillisen uskon johtajaksi, ja siksi hänet kuvattiin paikallisten traditioiden mukaisesti roomalaista jumalaa muistuttavaksi.

Jeesuksen todellinen ulkonäkö:

Valkoinen Jeesus-kuva levisi

Seuraavina vuosisatoina Jeesus kuvattiin kuin antiikin filosofi vaaleaihoisena, pitkähiuksisena ja parrakkaana. Etenkin Bysantin kirkossa vaalea Jeesus oli yleinen kuva-aihe, ja keskiajalla siitä tuli yleinen tapa kuvata Jeesusta.

Renessanssiaikana mielikuva vain vahvistui monien tunnettujen taiteilijoiden, kuten Leonardo da Vincin ja Michelangelon, maalauksissa. Eurooppalaisten vallattua siirtomaita vaalea Jeesus-kuva seurasi mukana ja levisi kaikkialle maailmaan.

Jeesuksen kuvaaminen paikalliseen tapaan ei ole kuitenkaan vain länsimainen ilmiö. Etnisiä versioita Jeesuksesta esiintyy muun muassa Etiopiassa ja Kiinassa.