Moni katolinen pappi on rikkonut salaa selibaattilupauksensa. 

© Artgate Fondazione Cariplo

Miksi papit elävät selibaatissa?

Katolisen kirkon papeilta kiellettiin avioliitto ja seksuaalinen kanssakäyminen vuonna 1123, mutta mihin kirkon selibaattimääräys perustuu?

keskiviikko 8. toukokuuta 2019 teksti Bue Kindtler-Nielsen

Selibaatti on ollut kiistelty asia kristityn kirkon alkuajoista asti. Raamatun kertomusten perusteella esimerkiksi Jeesuksella ei ollut vaimoa, minkä vuoksi monet piispat valitsivat naimattomuuden. 

Vasta vuonna 1123 ensimmäisessä niin sanotussa lateraanikonsiilissa eli kirkolliskokouksessa avioliitto ja sukupuolielämä kuitenkin kiellettiin yksiselitteisesti katolisen kirkon papeilta.

Papit hylkäsivät maallisen elämän

Virallinen syy oli, että pappien piti omistautua Jumalalle ja unohtaa maallisen elämän houkutukset. 

Kiellon tarkoitus oli myös osoittaa, että vallastaan huolimatta kirkko erosi maallisesta hallinnosta. Lisäksi näin varmistettiin, että kirkon rikkauksia ei siirtyisi perintönä pappien lapsille. 

Katolisten säännöt ovat tiukat

Muissa suurissa maailmanuskonnoissa papeilta ei yleensä edellytetä selibaattia.

Juutalaisuus: Uskonnollisilta johtajilta ei vaadita selibaattia. Avioliittoa pidetään pikemminkin velvollisuutena.

Buddhalaisuus: Buddhalaisten munkkien odotetaan yleensä elävän selibaatissa, mutta esimerkiksi Japanissa he ovat saaneet avioitua vuodesta 1872 lähtien.

Islam: Avioitumista suositellaan, mutta muu kuin avioseksi on kielletty. Esimerkiksi Kiinassa erään muslimilahkon johtajat elävät kuitenkin selibaatissa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...