”Ja käske uskovien naisten pitää katseensa kurissa ja varjella siveyttään, olla näyttämättä muita sulojaan kuin niitä, jotka tavallisestikin ovat näkyvissä, ja peittää kaulansa hunnulla.”
Näin kuuluu yksi suomennos yhdestä muslimien Koraanin naisten pukeutumista käsittelevästä kohdasta.
Profeetta Muhammad kuoli vuonna 632, ja lähes 1 400 vuotta myöhemmin uskontohistorioitsijat ja uskonoppineet kiistelevät edelleen siitä, miten peittävästi Koraanin tietyissä kohdissa naisia kehotetaan pukeutumaan.
Asiantuntijat erimielisiä
Useimmat myöntävät, että Koraani kehottaa sekä naisia että miehiä pukeutumaan vaatimattomasti ja siveellisesti. Tiukkojen tulkintojen arvostelijat huomauttavat kuitenkin, etteivät uskonnolliset tekstit ole yksiselitteisiä naisten pukeutumisen peittävyyden suhteen.
LUE MYÖS: Mikä ramadan on? Kaikki muslimien paastokuukaudesta
Samasta syystä uskonnollisia tekstejä on historiallisesti tulkittu monin tavoin muslimimaailmassa, missä naiset peittävät esimerkiksi paikoin vain hiuksensa, paikoin koko vartalonsa ja kasvonsa.
Huntuja käytettiin jo ennen islamia
Naisten pukeutuminen huntuun ei toki ole islamilainen keksintö. Esimerkiksi mesopotamialaisissa patsaissa 2500-luvulta eaa. on peittävästi pukeutuneita naisia, ja muinaisilla assyrialaisilla oli tiukat säännöt naisten pukeutumiselle.
Assyriassa huivit ja hunnut oli kuitenkin sallittu vain yläluokan naisille. Orjille ja prostituoiduille hunnun käyttämisestä seurasi ankara rangaistus.
Myös muinaisissa Persiassa ja Kreikassa naiset verhosivat itsensä miesten katseilta liikkuessaan kodin ulkopuolella.