Library of Congress
Musliminaisia

Miksi musliminaiset käyttävät huivia?

Miten peittävästi musliminaisten pitää pukeutua? 1 400 vuotta on kiistelty siitä, miten Koraanin sanat naisten pukeutumisesta pitäisi tulkita.

”Ja käske uskovien naisten pitää katseensa kurissa ja varjella siveyttään, olla näyttämättä muita sulojaan kuin niitä, jotka tavallisestikin ovat näkyvissä, ja peittää kaulansa hunnulla.”

Näin kuuluu yksi suomennos yhdestä muslimien Koraanin naisten pukeutumista käsittelevästä kohdasta.

Profeetta Muhammad kuoli vuonna 632, ja lähes 1 400 vuotta myöhemmin uskontohistorioitsijat ja uskonoppineet kiistelevät edelleen siitä, miten peittävästi Koraanin tietyissä kohdissa naisia kehotetaan pukeutumaan.

Erilaisia huiveja ja huntuja

Islamilaisten tekstien naisten pukeutumista koskevia ohjeita tai määräyksiä on tulkittu eri tavoin eri puolilla maailmaa. Tulkintaan vaikuttavat suuresti paikalliset kulttuurit ja perinteet.

Hijab
© Shutterstock

Hijab

Maat: Mm. Egypti, Turkki ja Irak

Hijab voi tarkoittaa erilaisia huiveja. Hijab peittää yleensä hiukset, kaulan ja hartiat, mutta joissakin tyyleissä se voidaan asettaa löysästi tai turbaanimaisesti hiusten peitoksi. Hijab on yleisin musliminaisten käyttämä huivityyppi länsimaissa.

Chador
© Shutterstock

Chador

Maat: Iran ja Afganistan

Chador on suuri saali, joka kiinnitetään kaulan kohdalta esimerkiksi rintaneulalla. Chador peittää koko vartalon kasvoja lukuun ottamatta. Se on yleensä musta, mutta siinä voi myös olla kuvioita. Chador on yleinen etenkin Iranissa.

Niqab
© Shutterstock

Niqab

Maat: Mm. Saudi-Arabia ja Persianlahden maat

Niqab on alkujaan peräisin arabimaista. Se peittää kehon ja kasvot, mutta siinä on pieni aukko silmiä varten. Niqab on aiheuttanut suurta poliittista debattia, ja se on kielletty monissa maissa – myös joissakin muslimimaissa kuten Marokossa, Tunisiassa ja Azerbaidžanissa.

Burka
© Shutterstock

Burka

Maat: Afganistan ja Pakistan

Burka peittää kaiken, niin kasvot kuin vartalonkin. Kasvojen edessä voi olla verkko, jonka läpi käyttäjä näkee. Burka on yleinen etenkin Afganistanissa, missä se oli pakollinen Taleban-hallinnon aikana vuosina 1996–2001.

Asiantuntijat erimielisiä

Useimmat myöntävät, että Koraani kehottaa sekä naisia että miehiä pukeutumaan vaatimattomasti ja siveellisesti. Tiukkojen tulkintojen arvostelijat huomauttavat kuitenkin, etteivät uskonnolliset tekstit ole yksiselitteisiä naisten pukeutumisen peittävyyden suhteen.

Samasta syystä uskonnollisia tekstejä on historiallisesti tulkittu monin tavoin muslimimaailmassa, missä naiset peittävät esimerkiksi paikoin vain hiuksensa, paikoin koko vartalonsa ja kasvonsa.

Musliminaisia

Määräys, että naisten pitää pukeutua peittävästi, on johdettu Koraanista, mutta tulkinta vaihtelee.

© Library of Congress

Huntuja käytettiin jo ennen islamia

Naisten pukeutuminen huntuun ei toki ole islamilainen keksintö. Esimerkiksi mesopotamialaisissa patsaissa 2500-luvulta eaa. on peittävästi pukeutuneita naisia, ja muinaisilla assyrialaisilla oli tiukat säännöt naisten pukeutumiselle.

Assyriassa huivit ja hunnut oli kuitenkin sallittu vain yläluokan naisille. Orjille ja prostituoiduille hunnun käyttämisestä seurasi ankara rangaistus.

Myös muinaisissa Persiassa ja Kreikassa naiset verhosivat itsensä miesten katseilta liikkuessaan kodin ulkopuolella.