Fars News
Siveyspoliisi – Iran

Miksi Iranissa on siveyspoliisi?

Liika meikkaaminen, avonaiset hiukset ja tiukat vaatteet ovat kielletty. Iranin pappishallinto määrää tiukasti naisten pukeutumisesta ja käyttäytymisestä – ja siveyspoliisi valvoo lain noudattamista.

Iranissa on ollut tiukat käyttäytymis- ja pukeutumissäännöt siitä lähtien, kun uskonnollinen hallinto nousi valtaan vuonna 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Esimerkiksi miehillä ei saa olla ”länsimaista” hiustyyliä, muut kuin saman perheen miehet ja naiset eivät saa olla tekemisissä keskenään ja naisten pitää peittää hiuksensa ja pukeutua väljästi.

Vallankumouksen jälkeen sääntöjen noudattamista valvoivat niin sanotut islamilaiset vallankumouskomiteat, ja vuonna 2005 tehtävä siirtyi siveyspoliisille, joka on suoraan Iranin korkeimman uskonnollisen johtajan, ajatollahin, alainen.

Käytännössä siveyspoliisi pidättää naisia, jotka pukeutuvat väärällä tavalla, käyttävät liikaa meikkiä tai eivät peitä hiuksiaan huivilla viranomaismääräysten mukaisesti.

Siveyspoliisi – Iran

Siveyspoliisi voi antaa varoituksia, määrätä sakkoja tai pidättää naisia, jotka uhmaavat pukeutumissääntöjä.

© Fars News

Naisen kuolema johti mellakoihin

Siveyspoliisit valvovat yleensä pakettiautoista vilkkaita paikkoja, kuten puistoja, ostoskeskuksia ja metroasemia, ja poliisiin kuuluu myös siviiliasuisia naisia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston mukaan siveyspoliisi usein pahoinpitelee sääntöjä rikkovia naisia, sieppaa heitä pakettiautoihinsa ja vie heidät pidätyskeskuksiin tai poliisiasemalle.

Naisia uhkaa jopa kahden kuukauden vankeus sekä suuret sakot tai ruoskiminen, mutta yleensä pidätettyjä läksytetään ja heidät vapautetaan samana päivänä.

Siveyspoliisia pelätään sen kovien otteiden vuoksi. Viimeksi siveyspoliisin julmuus johti Iranissa mielenosoituksiin, kun pukeutumissäädöksiä rikkonut nuori nainen kuoli siveyspoliisin käsissä 16. syyskuuta 2022.

Poliisin mukaan nainen kuoli sydänkohtaukseen, mutta silminnäkijöiden mukaan poliisi pahoinpiteli ja kidutti häntä. Naisen ruumiissa olleet vammat tukevat silminnäkijälausuntoja.