Shutterstock
Freskomaalaus Kristuksen taivaaseenastumisesta

Tämä vuoksi vietetään helatorstaita

Helatorstaina muistellaan Jeesuksen taivaaseenastumista ja nousua Jumalan oikealle puolelle.

Miksi helatorstaita vietetään?

Helatorstai, toiselta nimeltään Kristuksen taivaaseenastumisen päivä, on kristillinen pyhä, jolloin muistellaan Jeesuksen maallisen ajan päättymistä. Silloin juhlitaan sitä, että Jumalan poika lähti maan päältä ja nousi taivaaseen.

Jeesuksen oli jätettävä maanpäällinen elämänsä ihmisenä, jotta Pyhä henki voitiin vuodattaa helluntaina apostolien päälle ja näin Jeesuksen antama lupaus toteutui.

Kristuksen noustessa taivaaseen hänet otettiin Jumalan oikealle puolelle.

”...nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.” Apostolisesta uskontunnustuksesta

Helatorstai eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivä on kristillinen pyhä, jota ei vietetä niin näyttävästi kuin esimerkiksi pääsiäistä ja joulua. Pyhään ei myöskään liity mitään yleisesti levinneitä perinteitä. Suomessa päivän nimen alkuosa hela tulee ruotsin sanasta helg, pyhä.

Milloin helatorstai on?

Gebhard Fugelin maalaus Kristuksen taivaaseenastumisesta

Christi Himmelfahrt on saksalaisen taiteilijan Gebhard Fugelin maalaus noin vuodelta 1893. Fugel tunnetaan kristillisiä aiheita kuvaavista teoksistaan.

© Wikimedia Commons

Kristuksen taivaaseenastumista on kristinuskon varhaisajoista asti muisteltu 40. päivä pääsiäisen jälkeen. Eli helatorstai on torstaina kuusi viikkoa pääsiäisen jälkeen ja kymmenen päivää ennen helluntaita.

Näihin päiviin helatorstai osuu tulevina vuosina

  • 9. toukokuuta 2024
  • 29. toukokuuta 2025
  • 14. toukokuuta 2026

Kun Jeesus nousi kuolleista pääsiäispäivänä, hän levitti 40 päivän ajan sanaa Jumalan valtakunnasta ja osoitti olevansa elossa.

Siksi hän näyttäytyi opetuslapsilleen useita kertoja. Raamatun mukaan Jeesus siunasi opetuslapsensa Öljyvuorella, ennen kuin hän nousi taivaaseen.

Kun Kristus nousi taivaaseen, se tarkoitti myös Jumalan ja ihmisen välisen työnjaon uudistumista. Kun Jeesus ei enää ollut maan päällä, kristittyä sanomaa piti levittää muulla tavoin. Kirkosta ja papeista tuli kristillisen sanoman julistajia.

Jeesus muuttui siten maallisesta henkilöstä hengelliseksi olemukseksi, joka on läsnä kaikkialla maailmassa.

Missä Jeesus nousi taivaaseen?

Uuden testamentin viidennen kirjan, Apostolien tekojen 1. luvussa 12. jakeessa kerrotaan, että Jeesus nousi taivaaseen Öljyvuorella Jerusalemissa.

Paikalle rakennettiin jo 300-luvulla kappeli, Taivaaseenastumisen kappeli. Pienessä kappelissa on kivi, jossa olevan painauman kerrotaan kristillisessä perinteessä olevan Jeesuksen viimeiset jalanjäljet. Ne syntyivät juuri ennen hänen nousuaan taivaaseen.

Taivaaseenastumisen kappelin yhteyteen rakennettiin kirkko. Historian mittaan rakennus on tuhottu monta kertaa ja rakennettu jälleen.

Öljyvuori Jerusalemissa

Jerusalemin Öljyvuori. Etualalla voi nähdä juutalaisten hautausmaan.

© Andrew Shiva/Wikimedia Commons

Muslimikenraali Saladin sai vuonna 1187 Jerusalemin jälleen haltuunsa ristiritarien hävittyä Hattinin taistelun.

Jerusalemin valtauksen jälkeen kirkosta tehtiin moskeija.