Wikimedia Commons
Ištar.

Kuka oli varhaisin tunnettu jumala?

Varhaisin nimeltä tunnettu jumala syntyi muinaisessa Mesopotamiassa noin 5 200 vuotta sitten. Rakkauden jumalattaren Inannan eli Ištarin papit pukeutuivat naisten vaatteisiin ja harrastivat seksiä palvojien kanssa.

Historioitsijat eivät tiedä varmuudella, kuka oli ensimmäinen jumala, koska on mahdotonta määrittää, milloin ihmiset alkoivat ylipäätään harjoittaa uskontoa.

Arkeologit ovat löytäneet lukuisia kivikautisia veistoksia, joita on saatettu palvoa jumalina, mutta niiden merkityksestä ja tehtävästä ei ole varmuutta.

Eri puolilta Eurooppaa on löydetty esimerkiksi yli kaksisataa rehevää naishahmoa, joilla on suuret rinnat ja leveä lantio ja joista vanhin on noin 35 000 vuotta vanha. Näitä niin sanottuja venusveistoksia palvottiin ehkä hedelmällisyyden jumalattarina.

Vanhin jumala on ainakin 5 200 vuotta vanha

Ensimmäiset tutkijoiden nimeltä tuntemat jumalat ovat peräisin muinaisesta Mesopotamiasta, jossa kirjoitustaito kehittyi noin 5 000–6 000 vuotta sitten.

Yksi ensimmäisistä kirjoituksissa mainituista jumalista oli Inanna, joka tunnettiin myöhemmin myös nimellä Ištar.

Hän oli monissa mesopotamialaisissa kulttuureissa muun muassa rakkauden, hedelmällisyyden ja sodan jumalatar, ja arkeologit ovat löytäneet monia häneen viittaavia kirjoitusmerkkejä savitauluista noin 3200-luvulta eaa.

2000-luvulla eaa. Inannasta tuli yksi Mesopotamian tärkeimmistä jumalista, ja hänen palvontaansa liittyi usein seksuaalisia rituaaleja ja sukupuolirooleilla leikittelyä.

Hänen temppeliensä papit käyttivät rituaaleissa naisten nimiä ja naisten vaatteita, ja monien tekstien perusteella he harrastivat seksiä miespuolisten palvojien kanssa.