Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koska satanismi on syntynyt?

Satanismista tuli vuonna 1966 organisoitu uskonto Church of Satanin myötä. Saatananpalvonta on kuitenkin satoja vuosia vanhempaa perua.

Shutterstock

Kristillinen kirkko on halki vuosisatojen syyttänyt niin yksilöitä kuin yhteisöjäkin saatananpalvonnasta, mutta syytteitä on ollut vaikea todistaa.

Satanistisista kulteista on kuitenkin dokumentoitua tietoa 1600-luvulta asti.

1600-luvulla englantilainen kirjailija John Milton myös kirjoitti kirjansa Paradise Lost eli Kadotettu paratiisi, jossa Saatana kuvataan langenneiden enkelien vapaustaistelijana.

Tämä tulkinta sai tukea varsinkin 1800-luvulla, kun kirjailijat, kuvataiteilijat ja filosofit alkoivat esittää Saatanan antisankarina.

Saatanaa ei enää nähty pahuuden ruumiillistumana vaan kapinallisena, joka nousi kirkon painostusta vastaan tarjoten ihmiselle viisautta.

Organisoituna uskontona satanismi syntyi, kun Yhdysvalloissa perustettiin Church of Satan vuonna 1966.

Nykyisin satanismin alle kuuluu erilaisia filosofisia, hengellisiä ja kulttuurisia suuntauksia, joissa saatana symboloi yksilönvapautta ja auktoriteettien vastustamista.

Lue myös:

Uskontojen historia

Isabella I loi katolilaisen Espanjan

3 minuuttia
Arkielämä

Saappaat saivat miehet kiihdyksiin

14 minuuttia
Reformaatio

Lutherin ajatukset sytyttivät Saksan tuleen

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota