Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koska noitaroviot käynnistyivät?

Keskiajalla noidiksi epäiltyjen polttaminen roviolla on synkkä luku Euroopan historiassa, mutta ihmiskunta on tuominnut kuolemaan ne, joita se ei ymmärrä, vielä paljon pidempään.

Wikimedia/Jan Luyken

Ihmisiä lienee kautta aikain syytetty ja rangaistu epäiltyinä liitosta pahuuden voimien kanssa.

Jo muinaisessa Babyloniassa noin vuodelta 1800 eaa. peräisin oleva Hammurabin laki määräsi kuolemanrangaistuksen ihmisille, jotka langettivat kirouksia.

Erilaisia noitavainoja oli myös antiikin Kreikassa ja Roomassa.

Laajamittaisimmat ja järjestelmällisimmät noitavainot nähtiin kuitenkin Euroopassa noin vuosina 1450–1700.

Silloin tuhansia ihmisiä, erityisesti naisia, todettiin syyllisiksi noituuteen ja taikuuteen ja tuomittiin kuolemaan kyseenalaisissa oikeudenkäynneissä.

”Noidat” poltettiin usein julkisesti pelotteena ja varoituksena muille.

Isadora/Bridgeman Images

Naisia tuomittiin eniten noitavainoissa: joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia ­Euroopan noitaoikeudenkäyntien uhreista oli naisia.

Uhrit pakotettiin usein kiduttamalla tunnustamaan noituutensa. Kidutus yleistyi varsinkin paavin vuonna 1468 antaman luvan myötä.

Isadora/Bridgeman Images

Rovio oli yleinen tapa teloittaa noidat, mutta heitä myös hirtettiin ja mestattiin. Vähäisemmissä tapauksissa riitti ruoskinta, sakot tai vankeusrangaistus.

Isadora/Bridgeman Images Hvornår begyndte hekseafbrændingerne?

Ensimmäinen noituuden tuomitseva paavin bulla annettiin vuonna 1233, mutta laajat noitavainot käynnistyivät toden teolla vasta 1400-luvulla, jolloin paavi Innocentius VIII antoi niille kirkon hyväksynnän ja määräsi inkvisition tutkimaan noituutta.

Noitavainoissa käytettiin usein apuna vuonna 1484 kirjoitettua Noitavasaraa eli opasta siitä, miten epäiltyjä voi kiduttaa ja noitia paljastaa.

Euroopan noitavainojen todellinen uhriluku ei ole tiedossa, mutta eri lähteiden perusteella tehdyt arviot liikkuvat välillä 35 000–100 000.

Muun muassa noitaoikeudenkäyntien asiakirjojen perusteella nykyisin arvellaan yleisimmin, että noitina teloitettiin noin 50 000 ihmistä.

Lue myös:

Uskontojen historia

Noitia ja noitavainoja

3 minuuttia
Uskontojen historia

Noitavainot pyyhkäisivät yli Euroopan

16 minuuttia
Uskontojen historia

Noitavaino aiheutti hysterian Englannissa

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota