Kirkko muistaa Araratin verilöylyn ”10 000:ta marttyyriä”

22. kesäkuuta on ”10 000 marttyyrin päivä”, koska sinä päivänä Rooman keisari Hadrianuksen kerrotaan ristiinnaulinneen kokonaisen armeijan sotilaiden uskon vuoksi.

Rooman persialaiset lakeijat ristiinnaulitsivat ja runtelivat kristittyjä Araratvuorella.

© Albrecht Dürer / Wikimedia / Kunsthistorisches Museum Wien

Kirkkohistorian mukaan 22. kesäkuuta on ”10 000 marttyyrin päivä”, jolloin muistetaan ja kunnioitetaan kristittyjä marttyyreitä.

Legendan mukaan roomalainen sotapäällikkö ja hänen 10 000 sotilastaan kääntyivät keisari Hadrianuksen (117–138 jaa.) aikana kristityiksi, sillä enkeli oli luvannut heille voiton ylivoimaisesta vihollisesta.

Sotapäällikkö Acatius voitti ja antoi enkelin johdattaa itsensä ja joukkonsa Araratvuorelle – mutta Hadrianus sai vihiä kääntymyksestä ja lähetti vielä suuremman armeijan rankaisemaan langenneita roomalaisia.

Acatius ja 10 000 sotilasta ristiinnaulittiin Araratilla, ja aurinko pimeni kuudennesta yhdeksänteen tuntiin, kuten Jeesuksen ristiinnaulitsemisen aikanakin.

Kristityt tuomittiin pahimpiin rangaistuksiin

Roomalaiset langettivat usein kristityille keisarikunnan julmimpia rangaistuksia pelotukseksi ja varoitukseksi muille.

Kristittyjä pidettiin kapinallisina, joita keisari ei pystynyt hallitsemaan, ja kristinuskon pelättiin heikentävän Rooman imperiumin yhtenäisyyttä.

Lue lisää vainoista ja marttyyreistä täältä:

Rooman valtakunnan pahimmat rangaistukset;

  • Ristiinnaulitseminen: Roomalaiset pitivät ristiinnaulitsemista yhtenä pahimmista rangaistuksista, joka langetettiin usein kapinallisille. Monien muiden kristittyjen tavoin apostoli Pietarikin ristiinnaulittiin.
  • Elävältä polttaminen: Tuhopolttajien rangaistus koitui myös kristittyjen kohtaloksi etenkin keisari Neron aikana. Uhrit tervattiin, sidottiin paaluihin ja poltettiin.
  • Leijonille heittäminen: Kenties tunnetuin kristittyjen marttyyrien teloitustapa oli alun perin tarkoitettu pahimmille rikollisille, kuten murhaajille ja varasteleville orjille.
  • Ruumiin paloittelu: Paloittelemisella rankaistiin pettureita, ja siksi se sopi roomalaisten mielestä hyvin myös kristityille.
  • Karkotus kaivoksiin: Yksi lievimmistä kristittyjen rangaistuksista oli karkotus Rooman kaivoksiin, joissa tuomitut raatoivat itsensä hengiltä.