Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kenen keksimä on tarina juutalaisten salaliitosta?

Juutalaisia vainottiin jo keskiajalla, mutta milloin syntyi nykyään levitetty tarina juutalaisten salaliitosta?

Archives Charmet/Bridgeman Images

Juutalaisten salaliitosta puhuttiin jo keskiajalla, jolloin juutalaisia syytettiin muun muassa kristittyjen lapsien sieppaamisesta ja kaivojen myrkyttämisestä.

1800-luvulla väitettiin, että juutalaiset aikoivat hävittää kaikki muut uskonnot maan päältä ja muuttaa kristityt kirkot synagogiksi.

Niinpä tie oli jo valmisteltu juutalaisvihalle, kun venäläinen lehti julkaisi vuonna 1903 Siionin viisaiden pöytäkirjat.

Niiden väitettiin olevan aitoja pöytäkirjoja kokouksista, joissa juutalaisjohtajat suunnittelivat maailman herruuden anastamista ja kristinuskon horjuttamista muun muassa sosialismia ja liberalismia edistämällä.

Kuuntele professorin käsitys Siionin viisaiden pöytäkirjojen alkuperästä:

Teksti tosin pursuaa ristiriitaisuuksia ja onttouksia, ja jo vuonna 1921 brittiläinen The Times -lehti todisti, että kirjoitukset olivat otteita ja muunnoksia vanhoista teksteistä, joilla ei ollut usein mitään tekemistä juutalaisten kanssa.

Kirjoitusten laatijaa ei tiedetä, mutta ne ensimmäisenä julkaissut Pavel Kruševan oli venäläinen ultranationalisti ja tunnettu antisemitisti.

Siionin viisaiden pöytäkirjat levisivät muualle Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja lietsoivat juutalaisvihaa. Muun muassa natsit käyttivät niitä propagandassaan holokaustia suunnitellessaan.

Katso ote propagandaelokuvasta Ikuinen juutalainen (1940):

Lue myös:

Uskontojen historia

Noitaroviot roihusivat kaikkialla Euroopassa

15 minuuttia
Uskontojen historia

Pikaopas Temppeliritareihin

3 minuuttia
Uskontojen historia

Puoliksi mädäntynyt ruumis oli suurta huutoa

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota