Archives Charmet/Bridgeman Images

Kenen keksimä on tarina juutalaisten salaliitosta?

Juutalaisia vainottiin jo keskiajalla, mutta milloin syntyi nykyään levitetty tarina juutalaisten salaliitosta?

Juutalaisten salaliitosta puhuttiin jo keskiajalla, jolloin juutalaisia syytettiin muun muassa kristittyjen lapsien sieppaamisesta ja kaivojen myrkyttämisestä.

1800-luvulla väitettiin, että juutalaiset aikoivat hävittää kaikki muut uskonnot maan päältä ja muuttaa kristityt kirkot synagogiksi.

Niinpä tie oli jo valmisteltu juutalaisvihalle, kun venäläinen lehti julkaisi vuonna 1903 Siionin viisaiden pöytäkirjat.

Niiden väitettiin olevan aitoja pöytäkirjoja kokouksista, joissa juutalaisjohtajat suunnittelivat maailman herruuden anastamista ja kristinuskon horjuttamista muun muassa sosialismia ja liberalismia edistämällä.

Kuuntele professorin käsitys Siionin viisaiden pöytäkirjojen alkuperästä:

Video

Teksti tosin pursuaa ristiriitaisuuksia ja onttouksia, ja jo vuonna 1921 brittiläinen The Times -lehti todisti, että kirjoitukset olivat otteita ja muunnoksia vanhoista teksteistä, joilla ei ollut usein mitään tekemistä juutalaisten kanssa.

Kirjoitusten laatijaa ei tiedetä, mutta ne ensimmäisenä julkaissut Pavel Kruševan oli venäläinen ultranationalisti ja tunnettu antisemitisti.

Siionin viisaiden pöytäkirjat levisivät muualle Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja lietsoivat juutalaisvihaa. Muun muassa natsit käyttivät niitä propagandassaan holokaustia suunnitellessaan.

Katso ote propagandaelokuvasta Ikuinen juutalainen (1940):

Video