Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Keitä olivat ensimmäiset nunnat?

Munkkiluostareita oli jo varhain, mutta ensimmäisistä nunnista tutkijoilla ei ole varmaa tietoa. Ensimmäisen varmasti tunnettu nunnakunta syntyi kuitenkin perhesuhteiden avulla.

Shutterstock

Jo varhaisimmissa kristillisissä yhteisöissä oli naisia, jotka pyhittivät elämänsä Jeesukselle. Heitä kutsuttiin ”Jeesuksen morsiamiksi”, ja heidän elämänsä oli rukouksen ja kovan työn täyteistä.

Ensimmäiset munkkiluostarit perustettiin 300-luvulla, mutta nunnaluostareita ei silloin vielä ollut, vaan hartaimmatkin kristityt naiset harjoittivat uskontoaan kotona perheensä luona.

Harva kuitenkaan sai jäädä lapsuuskotiinsa asumaan omistaen elämänsä vain Jeesukselle, sillä perhelle oli edullisempaa naittaa nainen asumaan muualle.

400-luvulla syntyivät ensimmäiset nunnaluostarit. Jotkut tutkijat olettavat, että naiset liittyivät näihin varhaisiin sääntökuntiin välttääkseen itselleen epämieluisan avioliiton.

Toisaalta on myös arveltu, että perheet lähettivät mielellään naimattomia tyttäriään luostariin, koska silloin heidän ei tarvinnut maksaa suuria myötäjäisiä.

Scholastica perusti ensimmäisen tunnetun nunnakunnan 500-luvulla.

© Andrea Mantegna

Veli ja sisko johtivat kumpikin omaa yhteisöään

Ei ole säilynyt kirjallisia lähteitä, jotka kertoisivat, minkä nimisiä varhaiset luostarilaitokset ovat olleet, vaan varmaa tietoa alkaa olla vasta benediktiinien perustamisesta noin vuodesta 529 alkaen.

Benedictus Nursialainen perusti silloin luostarin Napoliin, ja pian hän pyysi luostariinsa myös sisarensa Scholastican.

Näin syntyi naisten benediktiiniläisyhteisö, jossa eli muutamia naisia ja jota pidetään ensimmäisenä tunnettuna nunnakuntana.

Lue myös:

Uskontojen historia

7 uskomusta Jeesuksen syntymästä

7 minuuttia
Uskontojen historia

Kirjalliset lähteet vahvistavat Jeesuksen ristiinnaulitsemisen

2 minuuttia
Uskontojen historia

Opetuslapset tekivät Jeesuksen tunnetuksi

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota