Jeesus ei elänyt selibaatissa

Muste todistaa kiistellyn papyruksen aidoksi. Tekstin perusteella Jeesus oli naimisissa.

Noin käyntikortin kokoisen papyruksenpalan olemassaolo julkistettiin vuonna 2012.

Muste paljastaa aitouden

Totuus papyruksen palasta, jossa väitetään Jeesuksen olleen naimisissa, on vihdoin selvinnyt. Columbian yliopiston tutkijat ovat analysoineet papyruksen musteen ja päätyneet siihen, että se on mitä todennäköisimmin aito.

Papyruksen tekstiä on kutsuttu Jeesuksen vaimon evankeliumiksi. Siinä sanotaan muun muassa "Jeesus sanoi heille: 'Minun vaimoni'". Myöhemmin tekstissä mainitaan nimi Maria, jonka tutkijat uskovat viittaavan Maria Magdalenaan eli Magdalan Mariaan. Vuodesta 2012 tutkijat ovat kiistelleet siitä, onko papyrus aito ja voidaanko siitä päätellä, ettei Jeesus elänytkaan selibaatissa vaan oli naimisissa.

Papyrus on vähintään 1 200 vuotta vanha

Columbian yliopiston tutkijat uskovat, että vastaus on myönteinen. Papyruksen musteen uusi analyysi osoittaa, että kirjoittaja on kirjoittanut tekstin 500–800-luvuilla.

Analyysitulosta tukee papyruksen vuonna 2014 tehty radiohiiliajoitus, joka myös sijoittaa sen samalle aikakaudelle. Ajoitusta tukee myös se, että teksti on kirjoitettu muinaisegyptiläisellä kielellä, koptilla, jonka käyttö alkoi hiipua 800-luvun jälkeen. Columbian yliopiston tutkijat analysoivat papyrusta yhä. Uudet tutkimustulokset voivat antaa vielä vahvempia todisteita papyruksen aitoudesta.

Papyrus tuli nimettömältä taholta

Keskustelu noin käyntikortin kokoisen papyruksenpalan aitoudesta alkoi jo vuonna 2012, kun Harvardin yliopiston tutkija Karen King esitteli sen ensimmäistä kertaa julkisuudessa. King sai papyruksen nimettömänä pysyttelevältä henkilöltä, joka oli ostanut sen vuonna 1999 Hans-Ulrich Laukamp -nimiseltä mieheltä. Laukamp osti papyruksen tiettävästi vuonna 1963 Itä-Saksasta. Laukampin perhe ei kuitenkaan usko miehen koskaan omistaneet papyrusta.

Maria Magdalene näki Jeesuksen ylösnousseena

Tutkijoiden mukaan papyruksessa mainittu nainen on Magdalan Maria, joka oli yksi Jeesuksen seuraajista. Uuden testamentin mukaan Magdalan Maria oli yksi ensimmäisistä, jotka näkivät Jeesuksen ylösnousseena. Johanneksen evankeliumin mukaan hän ei tuntenut Jeesusta ennen kuin tämä kutsui häntä nimeltä. Maria sai tehtäväkseen kertoa opetuslapsille, että Jeesus oli noussut kuolleista. He alkoivat kutsua Mariaa "apostolien apostoliksi".