IHMISUHRIT: Eteläamerikkalaisesta haudasta löytyi jalattomia lapsia
Arkeologit ovat tehneet Perussa karmean löydön: kahdelta lapselta ilmeisesti hakattiin jalat irti, ennen kuin heidät tapettiin ja haudattiin.

Arkeologit ovat kaivaneet Perussa esiin hautakompleksin, joka valaisee 1 500 vuoden takaista historiaa. Kuva: Perun kulttuuriministeriö
Perulaisen chimukansan johtaja sai 1400-luvulla kuoltuaan mukaansa kuusi lasta, joista kaksi oli jalattomia. Tämä selvisi hiljattain tehdystä hautalöydöstä.
”Näyttää siltä, että lasten jalat on katkottu tarkoituksella. Se viittaa siihen, että lapset on uhrattu ja pantu vartioimaan hautoja”, Perun kulttuuriministeriöstä kerrottiin.
1 500 vuotta historiaa kaivetaan esiin
Arkeologit tekivät ensimmäiset löydöt Chotuna-Chornancapista Luoteis-Perusta kahdeksan vuotta sitten, jolloin löydettiin muun muassa kaksi pyramidia. Myöhemmin on selvinnyt, että alueella on hautapaikkoja ajanlaskumme alusta 1500-luvulle.
Alueella on vaikuttanut Moche-kulttuuri (noin 100–800 jaa.), Sicán-kulttuuri (noin 800–1375), chimukansa (1375–1470) ja lopulta inkat (1470–1533). Kaikki neljä intiaanikulttuuria harjoittivat ihmisuhrausta, mutta inkojen lapsimuumiot ovat siitä tunnetuin esimerkki.
Sata vuotta kaivauksia luvassa
Tutkijat löysivät hiljattain alueelta aikuisen miehen haudan, jossa oli muun muassa saviruukkuja ja kaksi uskonnollista figuuria. Miehen haudasta pohjoiseen, itään ja länteen on haudattu kuusi lasta, kaksi kuhunkin hautaan. Läntisen haudan kahdelta lapselta oli hakattu jalat irti.
Tutkijoiden mukaan ihmisuhreilla lepyteltiin jumalia muun muassa sadon varmistamiseksi.
Kaivaukset eivät ole ohi vielä pitkään aikaan. ”Alue on niin suuri, että siinä riittää kaivettavaa vielä ainakin sadaksi vuodeksi ja luvassa on varmasti monia yllätyksiä”, toteaa kaivauksiin osallistunut yhdysvaltalainen arkeologi Haagen Klaus.