John Theodor/ Shutterstock.com & Gift of The Clowes Fund Incorporated and E.B. Martindale, 1959
Maalaus Jeesuksesta lammella

Ihmeen äärellä: Jeesus sai sokean miehen näkemään

Raamatun mukaan Jeesus paransi sokean miehen lammessa Jerusalemissa. Lammen kahdeksan kivistä askelmaa nähtiin jälleen päivänvalossa ensi kertaa 2 000 vuoteen.

Arkeologit ovat kaivaneet Jerusalemin Daavidin kaupungissa esiin erikoisia kiviä Jeesuksen ihmeiden ajalta.

Siloan altaasta löydettiin portaat, joilla sokea mies pesi Raamatun mukaan itsensä Jeesuksen pyynnöstä ja sai näkönsä takaisin.

Pian myös nykypäivän uteliaat saavat nähdä ihmeen syntypaikan, sillä aiemmin tänä vuonna Israelin viranomaiset ilmoittivat, että koko 2 700 vuotta vanha lampi avataan pian yleisölle.

Kahdeksan raamatullista kiveä jälleen päivänvalossa

Antiikin aikana Siloan allas oli osa Jerusalemin vesihuoltoa, ja arkeologien mukaan lampi peitti tuolloin 5 000 neliömetrin alueen.

Pieni osa lammesta on jo kaivettu esiin, ja kesällä arkeologit löysivät muinaisesta vesialtaasta vielä kahdeksan porraskiveä.

Arkeologien mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kahteen vuosituhanteen, kun nuo raamatulliset kivet on saatu esiin päivänvaloon.

Siloan allas täytettiin ensimmäisen juutalais-roomalaisen sodan aikana vuonna 70 jKr., jolloin roomalaiset tuhosivat Jerusalemin ja polttivat sen toisen temppelin pyhällä temppelivuorella.

Jeesus paransi sokean miehen Siloan altaalla

Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen kuvataan kävelleen lammen ohi sen jälkeen, kun hän oli juuri puhunut juutalaisille temppelissä.

Lammella Jeesus ja hänen seuraajansa kohtasivat sokeana syntyneen miehen:

Kiviä Siloan altaassa Jerusalemissa

Muinaisina aikoina Siloan allas oli osa Jerusalemin vesihuoltoa. Veden äärellä istuivat kaupungin köyhät ja sairaat, kuten myös nimeltä mainitsematon sokea mies, jolle Jeesus Johanneksen evankeliumin mukaan palautti näön.

© John Theodor/ Shutterstock.com

”Opetuslapset kysyivät Jeesukselta: ’Rabbi, kumpi on tehnyt syntiä, hän itse vai hänen vanhempansa, koska hän on syntynyt sokeana?

Jeesus vastasi: 'Ei hän itse eivätkä hänen vanhempansa ole tehneet syntiä, vaan Jumalan voima pitää näyttää hänessä. Minun pitää toteuttaa hänen käskyjään niin kauan kuin on päivä. Vielä tulee yö, jolloin kukaan ei voi tehdä työtä. Mutta niin kauan kuin minä olen maailmassa, minä olen maailman valo.

Tämän sanottuaan Jeesus sylkäisi maahan, teki syljestä mutaa, levitti sitä sokean silmiin ja sanoi hänelle: 'Mene ja peseydy Siloan lammessa'.

Sokea pesi kasvonsa lammessa, ja sen jälkeen hän pystyi näkemään."

Aukeaa yleisölle ensi kertaa

Kiinnostuneet voivat pian nähdä myyttisen paikan itse. Aiemmin tänä vuonna Israelin viranomaiset ilmoittivat, että koko muinainen lampi kaivetaan esiin ja avataan yleisölle mahdollisimman pian.

Kyseessä on ensimmäinen kerta nykyhistoriassa, kun ihmiset voivat jälleen kerran istua sen saman veden äärellä, jonka rannalla sokea mies istui, kun Jeesus kulki ohi ja palautti hänen näkönsä.