Hindulaisuus on seuraajamäärältään maailman kolmanneksi suurin uskonto islamin ja kristinuskon jälkeen.
Hindulaisuus lasketaankin yhdeksi maailman viidestä maailmanuskonnosta islamin, juutalaisuuden, kristinuskon ja buddhalaisuuden lisäksi.
Muuten hindulaisuudella ei ole juuri mitään yhteistä muiden maailmanuskontojen kanssa.
Lue täältä lisää hindulaisuuden uskonnollisista käytännöistä ja kahdeksasta tärkeimmästä hindujumalasta.
- Monipuolinen uskonto
- Karma, samsara ja mokša: Hindulainen tie pelastukseen
- Miten hindulaisuutta harjoitetaan?
- Arjalaisten kirjoitukset
- Purusha-hymnissä esitellään kastijärjestelmä
- Liukuva siirtyminen vedauskonnosta hindulaisuuteen
- Kuinka monta jumalaa hindulaisuudessa on?
- Kahdeksan tärkeää hindulaisuuden jumalaa
Monipuolinen uskonto
Siinä missä kristityt ja muslimit kaikkialla maailmassa palvelevat yhtä jumalaa, lukevat yhtä pyhää kirjaa ja suorittavat samanlaisia rituaaleja, hindulaisuus on pikemminkin etninen kuin niin sanottu universaalinen uskonto.
Hindulaisuudessa ei ole universaaleja rituaaleja ja opinkappaleita. Siinä ei myöskään ole yhtä jumalaa, eikä sillä ole yhtä perustajaa.
Hindulaisuus on monenkirjava uskonto. Siihen kuuluu monia jumalia, rituaaleja ja uskomuksia, jotka kaikki perustuvat vanhoihin vedalaisiin kirjoituksiin.
Niistä erityisen tärkeitä ovat vedat ja upanisadit.
Vedoissa ja upanisadeissa esitellään hindulaisuuden keskeiset elementit kertomuksina maailman alusta ja lopusta, jumalten vihasta ja rangaistuksesta ja ihmisen roolista siinä kaaoksessa, johon he ovat syntyneet.
Karma, samsara ja mokša: Hindulainen tie pelastukseen
Samsara ja karma ovat keskeisimpiä hindulaisia käsitteitä.
Hindulaisuudessa uskotaan jälleensyntymiseen ja elämän kiertokulkuun osana samsaraksi kutsuttua elämänpyörää. Samsara on uudelleen syntymisen ja elämän kiertokulkua, joka jatkuu niin kauan kuin sielu, atman, elää tietämättömyydessä.
Henkilön karma vaikuttaa siihen, millaisiin oloihin ja asemaan hän syntyy seuraavassa elämässään, eikä siksi ole yhdentekevää, miten ihminen elää elämänsä.
Hyvillä teoilla voi lisätä hyvää karmaa niin, että seuraavassa elämässä voi syntyä parempiin oloihin.
Lopullista vapautusta tai pääsyä samsarasta kutsutaan hindulaisuudessa mokšaksi. Siinä ihmisen sielu yhdistyy maailman sieluun, brahmaniin.
Miten hindulaisuutta harjoitetaan?
Rituaaleilla on hindulaisuudessa suuri merkitys, ja niitä onkin monia erilaisia, kuten meditaatio, rukous, jooga, uskonnollisten tekstien lausuminen ja päivittäiset uhrilahjat.
Arjalaisten kirjoitukset
Hindulaisuus perustuu Veda-kirjoituksiin, jotka ovat peräisin ajalta 1500–500 eaa. Ne kirjoitti muistiin indoeurooppalainen arjalaisiksi kutsuttu kansa, ja niissä kuvaillaan Intiassa tuolloin vaikuttaneen vedauskonnon opinkappaleita.
Arjalaiset elivät Induksen laaksossa noin ajalla 1600–1000 eaa. He olivat maanviljelijöitä ja paimentolaisia ja palvoivat usein luontoon liittyviä jumalia.
Heidän uskonnolliset kirjoituksensa käsittelevät luomiskertomuksia, uhrirituaaleja ja vedalaisen uskonnon jumalia.
Purusha-hymnissä esitellään kastijärjestelmä
Yksi vedalaisen uskonnon tärkeimmistä teksteistä on purusha-hymni, joka kirjoitettiin muistiin noin 1500–500 eaa.
Hymni on luomismyytti, jossa selitetään, miten muinaiset jumalat uhrasivat muinaisen ihmisen, Purushan, ja loivat maailman tästä uhrista.
Siinä esitellään myös järjestelmä, jonka mukaan hindut jaetaan eri kasteihin. Kastijärjestelmän mukaan hindut kuuluvat syntymästä asti johonkin seuraavista kasteista:
- Oppineet (bramiinit)
- Soturit (kshatriyat)
- Kauppiaat (vaišyot)
- Palvelijat (šudrat)
Kastit on järjestetty puhtauden ja aseman mukaan hierarkiaksi, jossa oppineiden kasti on etuoikeutetuin.
Näiden neljän kastin lisäksi ovat kastittomat eli dalitit. Vaikka henkilön syrjiminen kastin perusteella on ollut Intiassa laitonta jo 1950-luvulta asti, kastijärjestelmä on yhä syvälle juurtunut Intian kulttuuriin.
Liukuva siirtyminen vedauskonnosta hindulaisuuteen
Siirtyminen vedauskonnosta hindulaisuuteen tapahtui vähitellen, mutta noin 400-luvulla eaa. uskonto alkoi saada uusia muotoja, kun ihmiset alkoivat uskoa erillisiin jumaluuksiin, kuten Shivaan ja Vishnuun.
Pohjois-Intiaa noin 320–550 jaa. hallinneen Gupta-dynastian aikana hindulaisuudesta tuli alueen hallitseva uskonto.
Tuolloin kukoistanut klassinen hindulaisuus muodostui uskosta persoonallisiin jumaliin ja dharman käsitteen edelleen kehittämiseen pyhissä Bhagavad Gita -teksteissä.
Dharma kuvaa uskonnollisia velvollisuuksia, joita hartaan hindun tulee noudattaa. Nämä tehtävät vaihtelevat henkilön kastin, sukupuolen ja elämäntilanteen mukaan.
Kuinka monta jumalaa hindulaisuudessa on?
Luojajumala Brahman, elämää ylläpitävän Vishnun ja tuhoavan Shivan nimet ovat tuttuja monille ei-hinduillekin. Nämä kolme hindulaisuuden jumalaa vastaavat kukin osaltaan maailman luomisesta ja muodostavat yhdessä ”trimurtin”, joka tarkoittaa ”kolmea muotoa” eli ”kolminaisuutta”.
Näiden kolmen jumalan lisäksi hindulaisuudessa on kuitenkin paljon muitakin jumalia, joilla on kullakin oma persoonallisuutensa ja omat ominaisuutensa.
Veda-kirjoituksissa mainitaan 33 jumalaa, mutta muualla heitä sanotaan myös olevan ”330 miljoonaa” eli toisin sanoen lähes loputtomiin.
Seuraavassa esittelemme hindulaisuuden jumalista kahdeksan tärkeintä.