Library of Congress

Englannin kirkko pyysi anteeksi juutalaisvainoja

Englannin kirkon arkkipiispa otti 800 vuoden viipeellä kantaa edeltäjiensä aiheuttamiin juutalaisvainoihin.

Englannin kirkon johto hyväksyi vuonna 1222 Osneyn luostarissa pidetyssä kokouksessa ankaria juutalaisia koskevia sääntöjä: juutalaisten täytyi esimerkiksi kantaa vaatteissaan merkkiä eivätkä he saaneet harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä kristittyjen kanssa.

Kokouksen 800-vuotisjuhlavuoden johdosta anglikaaninen kirkko on pyytänyt anteeksi lakeja ja niitä seuranneita juutalaisvainoja.

”Rukoilkaamme, että tämä (anteeksipyyntö) kannustaa nykypäivän kristittyjä vastustamaan nykypäivän antisemitismin muotoja”, arkkipiispa Welby tviittasi.

Vuoden 1222 kokousta seurasi väkivaltaisia levottomuuksia, ja kymmenien vuosien vainon ja joukkosurmien jälkeen kaikki Englannin noin 3 000 juutalaista karkotettiin.

Englannin juutalaisten vuonna 1290 alkanut maastakarkotus kesti 1650-luvulle, jolloin Oliver Cromwell salli heidän palata.

© British Library

Ristiriitainen vastaanotto

Osa juutalaisista on suhtautunut anteeksipyyntöön myönteisesti, osa ristiriitaisin tuntein.

Esimerkiksi professori Tony Kushner, joka tutkii Southamptonin yliopistossa juutalaisten ja ei-juutalaisten välisiä suhteita, huomautti, että Englannin kirkon tavoitteissa on edelleen käännyttää juutalaisia kristinuskoon.

”On helppoa myöntää, että veririkokset ja karkotukset olivat väärin, mutta sen hyväksyminen, että juutalaisilla on oikeus uskontoonsa, on (kirkolle) haastavampaa”, hän totesi brittimedialle.