YULI SCHWARTZ/IAA & Idan Horan/IAA
Hathor, Israel.

Eläkeläinen löysi rannalta egyptiläisen jumalattaren

Naisen aviomies luuli hänen seonneen, kun tämä kertoi sanoi haluavansa kahlata veteen hakemaan erikoisen kiven. Monet harrastelija-arkeologit voivat vain haaveilla tekevänsä yhtä upean löydön.

74-vuotias israelilainen Lydia Marner oli aviomiehensä kanssa tavalliseen tapaan aamukävelyllä Palmachimin rannalla Tel Avivin lähistöllä. Tuona kesäkuun aamuna hän kuitenkin näki aallokossa kiven, joka erottui selvästi muista merenpohjan kivistä.

”Näin heti, että se oli jotenkin erilainen”, Marner kertoo. Hän oli aivan oikeassa.

Marnerin aviomies ei aluksi olisi halunnut kastella vaatteitaan ja kahlata hakemaan kiveä vedestä. Kivi kuitenkin haettiin, ja Marner lähetti muutamalle ystävälleen kuvia siitä.

Ystävät kehottivat häntä ottamaan yhteyttä Israelin muinaismuistovirastoon, joka kiinnostui löydöstä ja lähetti asiantuntijoitaan katsomaan kiveä.

Muinaisessa Israelissa palvottiin Egyptin jumalia

Pronssikauden asiantuntija, tohtori Amir Golani totesi kiven olevan 3 000 vuotta vanha pienoispatsas.

Hän selittää lehdistötiedotteessa, että pienoispatsaita käytettiin rukoilemiseen ja ne liittyvät yleensä egyptiläiseen Hathor-jumalattareen.

”Ensin mieheni vain naureskeli, mutta nyt koko perhe tietää tästä ihmeellisestä löydöstäni”, Marner kertoo.

Hathor liittyy Egyptin mytologiaan, mutta hänen patsaansa eivät ole harvinaisia Israelissakaan, sillä alueella eläneet kanaanilaiset palvoivat Hathoria ja monia muitakin egyptiläisiä jumalia.

Pieni kivihahmo on todennäköisesti peräisin yksityiskodista, jossa se on komeillut pienellä kotialttarilla. Hathor on yksi Egyptin vanhimmista jumalista, ja hän oli muun muassa rakkauden jumalatar. Nyt pienoispatsas pannaan todennäköisesti esille paikalliseen museoon.

Hathor, Israel.

Jumalattaren kasvonpiirteet ovat kuluneet pois vuosisatojen varrella. Arkeologit näkivät kuitenkin hahmon muistuttavan monia muita Hathorin kuvia.

© Idan Horen/ IAA