Cargo-kultti: Jumala on kuollut yhdysvaltalaissotilas

Eristyneen Tyynenmeren saaren asukkaat uskovat, että toisessa maailmansodassa menehtynyt yhdysvaltalaissotilas syntyy uudelleen saaren pyhässä tulivuoressa ja hukuttaa heidät länsimaisiin tavaroihin. Tervetuloa perehtymään cargo-kulttiin.

Ruohosta ja puunrungoista rakennettu aidonkokoinen lentokone tehtiin, jotta hyvänsuopa yhdysvaltalainen sotilas syntyisi uudelleen.

Joka vuosi 15. helmikuuta Tyynellämerellä Vanuatun saarivaltiossa Tannasaaressa esitetään jumalille näytelmä.

Ryhmä ihmisiä marssii ympäriinsä mutkitelleen yhdysvaltalaisiin armeijan housuihin pukeutuneena kantaen itse bambusta tehtyjä kiväärijäljitelmiä ja kirjaimet “U.S.A” maalattuna rintakehään.

Siinä missä osa asukkaista heittäytyy rituaalitanssiin, toiset siirtyvät saaren kotikutoisille kiitoradoille viimeistelläkseen aidonkokoiset lentokoneet, jotka on rakennettu ruohosta ja puiden rungoista.

Koko uskonnollinen näytelmä esitetään saaren pyhän tulivuoren Yasurin juurella. Tarinan mukaan yhdysvaltalainen jo edesmennyt John Furum -niminen sotilas jonain päivänä syntyy uudelleen Yasurissa ja hukuttaa palvojansa länsimaisiin tavaroihin.

Video

Cargo-kultille Hitler saattoi olla vaikka papukaijan nimi

Jotta selviäisi, miksi Tannasaaren asukkaat palvovat kuollutta yhdysvaltalaissotilasta, on palattava toisen maailmasodan aikaan.

Vielä 1930-luvun lopulla saarten asukkaat eivät olleet nähneet ainuttakaan länsimaista ihmistä.

Hieman alle 1 800 kilometrin päässä Australian itärannikolta Hitlerin nimi ei sanonut mitään – se olisi voinut olla yhtä hyvin viidakossa lymyilevän papukaijan nimi.

Kaikki muuttui, kun Yhdysvallat päättyi perustaa sotilastukikohtia useille pienille Tyynenmeren saarille – myös Tannasaarelle.

Saarille määrätyille yhdysvaltalaissotilaille lennätettiin vaatteita, telttoja, säilykkeitä ja aseita, ja he jakoivat tavaroita saaren asukkaille.

Saarten asukkaat eivät olleet koskaan nähneet moisia rikkauksia, ja heille lasti eli englanniksi cargo oli merkki heidän kuolleiden esivanhempiensa jumalallisesta puuttumisesta asioiden kulkuun.

Puusta kaiverrettu radiolaitteisto

Kun yhdysvaltalaiset sulkivat tukikohtansa Tyynenmeren saarilla toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, varusteiden tulo saarille lakkasi.

Saarten asukkaat halusivat valkoisten miesten palaavan takaisin, ja he alkoivat jäljitellä niitä toimia, joita he olivat nähneet sotilaiden tekevän saarilla oleskellessaan.

He rakensivat lentokenttiä, joissa oli lennonjohtotornit, ja torneissa päivystivät lennonjohtajat, jotka käyttivät puusta kaiverrettuja radiolaitteistoja, ja sytyttivät nuotioita merkkivaloiksi.

Tulivuoren jumala torjuu cargo-kultin rukoukset

Ei tiedetä, kuinka monta erilaista cargo-kulttia Tyynenmeren eristyneillä saarilla on esiintynyt vuosikymmenien aikana.

Nykyisin erikoinen uskonto alkaa olla menettänyt merkityksensä.

Cargo-kulttia harjoitetaan enää vain Tannasaarella. Yli 70 vuoden ajan saaren asukkaat ovat rukoilleet jumalansa paluuta saaren tulivuoresta ja läntisen rikkauden satamista saareen. Toistaiseksi asukkaiden rukouksiin ei ole vastattu.