Israel Antiquities Authority

Ankaran taistelun jäljet vahvistavat perimätiedon

Linnan rauniot: Hiiltynyt puuaines ja aseet kertovat juutalaisten voitosta noin 2 100 vuotta sitten.

Israelilaiset tutkijat uskovat pienen linnoituksen raunioiden 100-luvulta eaa. vahvistavan juutalaisille tärkeän raamatullisen kertomuksen. Israelin muinaismuistoviranomaiset selittivät lehdistötiedotteessa:

”Olemme löytäneet linnakkeen, joka oli osa kreikkalaisten hellenistisen Mareshan kaupungin puolustamiseksi rakentamaa linnoituslinjaa.”

Maresha sijaitsi 45 kilometriä Jerusalemista länteen, ja sen kreikkalaisten asukkaiden epäonneksi puolustusrakennelma ei pelastanut heitä hyökkäykseltä. Arkeologit ovat löytäneet raunioista hiiltynyttä puuainesta useita metrejä korkeasta tornista sekä paljon aseita ja ammuksia.

Niin sanotut hasmonealaiset valloittivat kreikkalaistemppelin. Myöhemmin he perustivat juutalaisen kuningaskunnan, joka kesti lähes sata vuotta.

© Israel Antiquities Authority

Juutalaiset juhlivat hanukkana

Linnakkeen rakennutti ilmeisesti Antiokhos IV, kreikkalainen kuningas, joka oli seleukidien kuningas vuosina 175–164 eaa. Nykyisen Israelin alue kuului hänen valtakuntaansa, mutta kuningas hankki paljon vihollisia valtaamalla juutalaisten temppelin Jerusalemissa ja muuttamalla sen Zeus-jumalan pyhäköksi.

Juutalaiset nousivat kapinaan noin vuonna 168 eaa. ja neljä vuotta myöhemmin he onnistuivat valtaamaan Jerusalemin. He vihkivät temppelin uudelleen omalle jumalalleen, ja tapahtumaa on sittemmin juhlittu niin sanottuna hanukkana, joka osuu kristittyjen joulun ajan tienoolle.

Kapina Antiokhos IV:tä vastaan mainitaan myös ortodoksien ja katolisten Vanhassa testamentissa.

Lue myös: Olympoksen 12 kreikkalaista jumalaa hallitsivat Kreikkaa